Bedrövligt dåligt SVT

SVT, denna påtvingade skattefinansierade institution, fortsätter att på egen hand bevisa sin oduglighet och sin partiskhet.

Den här gången gäller det Uppdrag Gransknings artikel om stenkastaren som först börjat med att stoppa en annan stenkastare, innan han själv gick till attack. Artikeln innehåller exakt NOLL ifrågasättande av “journalisterna”.

LÄS ARTIKELN HÄR: Stoppade stenkastare gick sen själv till attack

I artikeln får vi läsa om den är liraren som först stoppar en stenkastare från att kasta sten på en polis, sedan byter han sida och börjar själv kasta sten. Allt eftersom förstärkande poliser kom på plats och enligt honom kommer de ut och bara springer på folket som är där. Därför börjar han kasta sten.

“Journalisterna” ställer då inte en enda fråga. Jag skriver “journalisterna” med citattecken för att de gör inte något för att visa att de har en uppgift att visa båda sidor av vad som har hänt. Istället får den här killen berätta sin historia om att han har PTSD efter att ha blivit torterad i sitt hemland och så vidare. Därefter får en professor i kriminologi, som “analyserat” händelserna berätta om forward panic där polisens agerande utlöser någon form av trigger. (Samma professor som för övrigt sagt att vi ska vara stolta över att bo i ett land där polisen inte brukar våld mot sina medborgare, men som aldrig talat om vad som behöver göras – och han fick gott sällskap av polisfacket, och även här är det extremt sällan som någon journalist frågar om det inte behövs våld vid upplopp för att stävja de som slåss.)

Vad de så kallade journalisterna borde ha gjort är att börja med att ifrågasätta varför någon kastar sten över huvud taget? En gatsten som slungas iväg kan vara ett dödligt vapen. 70 poliser skadades i upploppet i Örebro, men vad jag vet var det som tur var ingen som dog.

Varför får inte polisens sida komma fram bättre än vad den gör? SVT har redan tagit ställning, det är helt uppenbart att de ser poliserna som problemet. Polisen är där för att stävja stenkastare och SVT’s personal kan själva testa att ställa sig på barrikaderna för att stoppa stenkastare.

En person som tycker det är okej att kasta sten på poliser har inget att säga i debatten. Det kanske går att förklara, men det finns inga ursäkter. Jag har aldrig kastat sten på poliser, eller ens befunnit mig på plats för att observera stenkastarna.

Om vi nu godtar att polisen har monopol på våldsanvändningen så får nog även “journalisterna” på SVT acceptera det. Det är stenkastarna som är problemet, inte polisen. Polisen har för övrigt enligt mitt förmenande blivit hindrade i sin yrkesutövning av polisledningen, vars värdegrundsarbete urholkat polisens auktoritet. Poliser i yttre tjänst har en otroligt otacksam position och det måste ändras.

Sedan måste SVT reformeras till att vara en nyhetstjänst som är neutral. Inte en miljöpolitisk och socialdemokratisk propagandamaskin.

2 Comments

  1. Av en ren händelse hade jag en längre lunch som nämndeman i tingsrätten och hoppade in som åhörare just när denna stenkastare förhördes, så jag minns precis hans förklaring. En mycket absurd känsla spred sig i lokalen…
    /JB

Comments are closed.