Hur fri är du?

äger hur fri

Frihet är ett svårt begrepp, men vi som strävar efter ekonomiskt oberoende tenderar att tänka i termer av ekonomisk frihet. Det är dock långt ifrån hela sanningen och vårt samhälle begränsar din verkliga frihet mer än du tror.

Jag har tidigare nuddat det här ämnet. Exempelvis vad det gäller din frihet att ta ut så mycket kontanter du vill. Det går bara om du kan redovisa vad du ska ha dina pengar till. Allt under förevändningen att motverka penningtvätt. En stat som ägnar sig åt att kontrollera sina medborgarna vad det gäller vad pengar ska användas till har gått över gränsen för vad som kan anses vara rimligt.

Tyvärr slutar inte begränsningen av din frihet där. Det finns en mängd lagar som styr vad en vuxen människa kan förväntas klara av att själv ta beslut kring. Exempelvis säkerhetsbältet i en bil eller hjälm när du kör motorcykel. Jag säger inte att det är fel att ha bälte eller hjälm, där emot är det ett beslut jag själv vill ta. Staten kan argumentera att det kostar mycket pengar att rehabilitera någon som krockat (och överlevt), men samtidigt är det därför vi betalar skatt som ska gå till sjukvård.

I vårt kära grannland Norge, som jag beundrar för mycket, har någon djupsinnig församling politiker bestämt sig för att det är en bra idé med sockerskatt. Det var någon gång på åttiotalet socker började punktbeskattas, men nyligen höjdes den radikalt.

Varför inte norrmännen går man ur huse med högafflar förstår jag inte, kanske är det av samma anledning som vi svenskar fortsätter knyta näven i fickan när vi blir överkörda. Men ska staten lägga sig i vad vi äter börjar det verkligen bli dags att reagera. De flesta vuxna människor vet att socker är skadligt och vill du må bra bör du begränsa intaget samt röra på dig. Men det kan staten skita i, staten är ingen dadda.

Samma sak om folk rökar och krökar, så länge det inte påverkar någon annan. Vill folk supa ihjäl sig så låt de göra det, men folk som super och skadar andra (sina barn till exempel eller sin fru) ska straffas och fråntas sin frihet.

Förmyndarsamhället Sverige fortsätter ta mark och det är upp till dig att reagera. Vad hjälper det dig att vara 100% ekonomiskt fri om staten begränsar allt du gör? Låt folk vara vuxna och bestämma själva.

OBS: Jag vet att det finns områden folk inte ska bestämma själva, det är därför jag förordar en nattväktarstat.

5 Comments

  • Exakt. Vi har blivit lata och bekväma. Det är först när vattnet kokar som grodan inser att det är kört.

 1. Det låter som att du levt ett väldigt privilegierat liv. Den som haft människor i sin närhet som gång på gång tar kassa beslut vet att lagar och förordningar behövs. Du säger att “sålänge det inte påverkar någon annan”.. Men bara för att det inte påverkar DIG så betyder det inte att ingen blir påverkad.
  Personer som super, kör utan bälte m.m är alltid någons förälder, syskon, kollega, vän..?

  • Men Clara, är du säker på att de upprepade gånger tagit kassa beslut om de inte levt i ett samhälle där den enskilde medborgaren knappt är betrodd att tänka själv? Börjar staten reglera oss på detaljnivå är det svårt att sluta, beroendeframkallande både för de styrande och de styrda.

 2. Det har jag inte. Och jag säger inte att lagar och förordningar inte behövs, jag säger att människor måste få ta ansvar. Jag vet att folk som ställer till det för sig alltid påverkar någon annan, men friheten är för mig överordnad förmynderiet. Människor lär sig inte ta ansvar om de inte får lov att göra det.

  Debatten kring systembolagets vara eller icke vara är ett typexempel. Den som tror att vi inte får människor som super ihjäl sig bara för att systembolaget existerar misstar sig. Får vi fler människor om vi inte hade haft systembolaget? Jag tror inte det. Möjligtvis inledningsvis, men inte på sikt. Människor kommer att lära sig att om de super konstant går de under, förutsatt att de får lov att ta ansvar från start.

  När hörde du någon lärare säga till eleverna som ska fylla arton att de är hundra procent ansvariga för sina liv? Det händer inte, för svenska lärare lär (in)direkt ut att staten kommer att ta hand om dig. Surprise, det gör inte staten. Staten vill däremot begränsa våra friheter så att vi blir lydiga skattebetalare som inte ifrågasätter varför vi inte får ta beslut själva.

  Om vi från start lär människor att ta ansvar behöver vi mindre stat och får mer (och bättre) frihet.

  Därmed inte sagt att missbruksproblematik är enkel, det är den aldrig.

Comments are closed.