Tänk på dina referensramar

Dina referensramar är avgörande för om du kommer lyckas bli ekonomiskt oberoende eller inte. En referensram kan man säga är som en sorts inre karta som avgör hur du förstår och tolkar din omvärld. Det gäller i allra högsta grad din syn på pengar.

Många som går från att ha haft lite pengar till att ha mer pengar kommer fortfarande vara relativt lika fattiga, eller om man så vill lika lite eller lika mycket ekonomiskt beroende – till skillnad från att vara ekonomiskt oberoende.

Tänk så här, om du tjänar 10 000 kronor och har fasta kostnader för 5 000 så har du 5 000 kvar (vi räknar bort inkomstskatt och andra stämpelskatter i det här exemplet). Då kommer du ha ett ekonomiskt utrymme om 5 000. Tjänar du 100 000 och har precis samma fasta kostnader för 5 000 så har du betydligt mer att röra dig med.

Men om du då i dina ekonomiska referensramar börjar köpa viner för 3 000 kronor flaskan istället för 100 spänn flaskan, kommer du i slutändan inte vara mer ekonomiskt oberoende. Du har helt enkelt förflyttat din ekonomiska horisont.

Kamprad tas ofta upp i sådana här exempel. Han fortsatte enligt ryktena att åka ekonomi och talade fortfarande väl om varje kronas värde.

Andra exempel i det här perspektivet är nötterna som köper två flaskor champagne för att vaska en. De har med all sannolikhet fötts in i sin rikedom, som alltid är relativ.

Om du blir medveten om det här och fortsätter leva som du gjorde när du hade mindre pengar att röra dig med än idag kommer dina möjligheter att investera mer vara betydligt större. Men köper du bara mer lyx kommer du förbli fast i ekorrhjulet.