Solpaneler påverkas inte av börshumöret

börshumöret

Solen skiner idag, åtminstone på den vanliga himlen. Vilket betyder att mina solpaneler drar in mer pengar än på en molnig dag. Och även en molnig dag skapar panelerna pengar av sol.

Nu får jag inte ut några stålar i handen eftersom jag konsumerar mer el än jag producerar, men det är likväl en inkomstström som stadigt skapar värde. Oavsett börshumöret.

Just att ha flera inkomstströmmar är smart. Helst ska det vara inkomstströmmar som är oberoende av varandra. Fastigheter, solpaneler och utdelningsaktier är tre exempel på inkomstströmmar som drivs av olika faktorer. Visst är det svårt att påverka vädret, men om solen skiner ger solpanelerna pengar även om ett coronavirus sprids över världen. Fastigheter påverkas av samma faktorer som börsen, men inte på samma sätt och inte under samma tidshorisont. Hyreskontrakt kan vara betydligt mer långsiktiga än en börsnedgång.

Börsen har verkligen åkt bergochdalbana, det är både upp och ner idag, men långsiktigt ser jag inga problem. Börsen kommer att återhämta sig och stimulanspaketen som duggar tätt nu kommer som minimum bromsa fallet. Jag undrar också hur mycket av börshumöret som styrs av robotar, börsrobotar som agerar på teknisk analys och marknadsindikatorer, istället för sunt förnuft.

Det viktigaste, framför allt för riskgrupperna, är att få viruset under kontroll. Hälsan först, alltid. När det är fixat kommer vi kunna fokusera ännu mer på det som är näst viktigast. Allas vår frihet.

Under tiden skadar det inte att ägna sig åt rekreation. Varför inte ta en ordentlig grill?