Jag vill ha en Dodge Ram 3500

Alla som vill nå ekonomiskt oberoende ägnar stor del av sin tid åt att kapa kostnader och i några fall även försöka hitta nya inkomstkällor. Det senare är vad jag lägger mest fokus på, inte minst eftersom jag till skillnad från en del inom FIRE-rörelsen gärna vill leva en aning överflödigt.

Det är inte samma sak som att jag gillar lyxliv. Jag behöver inte gå i märkeskläder, vaska champagne på krogen eller köra en sportbil.

Men jag vill ha ett funktionellt, rikt liv och i min värld består det livet till stor del av både prylar och bilar. Högt upp på önskelistan står en Dodge Ram 3500, en bil som inte bara skulle vara trevlig att köra utan också vara väldigt användbar för alla mina intressen.

Att kalla den här bilen för en miljöbil vore som att få Stenevi att gilla plast och cement; det är utan tvekan en bil som dricker en hel del soppa. En V8 på 6,4 liter låter inte bara mycket, den sörplar i sig runt två liter milen.

Likväl är det en bil jag skulle vilja ha och ha råd att köra. Det går att lasta allt du vill på den, du sitter högt och bekvämt, du får en körupplevelse utöver det vanliga och det går att köra i terräng. Jag kan även tänka mig att nöja mig med en Ford F150 eller en Chevrolet Silverado 1500, vilket är bilar i samma prisklass och nivå på bränslekonsumtion.

Är det då otänkbart att äga och köra en sådan här bil om man samtidigt längtar efter ekonomiskt oberoende?

I Sverige är det svårare än i USA, där den här sortens bilar lätt ligger på ett pris som är 300 000 -500 000 under det svenska priset. Oftast säljs de inte här utan måste importeras och då åker man på den vanliga sossehanteringen trots allt prat om frihandel.

Men säg att du lägger en miljon på en sådan här bil och äger den i fem år. Det är 200 000 per år extra du måste ha i inkomst. Utöver dina andra kostnader.

Naturligtvis är det inte omöjligt och inte fel. Vad man måste göra är att sikta högre och inte nöja sig med den lägre nivån. Svårt? Ja, men långtifrån omöjligt. Problemet är att vi alla skapar våra glastak och tror att bara för att sossarna säger att det inte går så blir det omöjligt. Nu har vi ny regering vilket kanske kan underlätta så småningom.

Vad tycker du? Drömmer du också om en rejält svulstig bil?