Direktavkastningar på över fem procent

världsfattigdomen minskar

Att se ett börsras som vi fått se den senaste tiden kan få upp blodtrycket på vem som helst, men det får också en del intressanta effekter. Till exempel på direktavkastningen.

Förutsatt att årets föreslagna utdelningar håller så har majoriteten av aktierna i min portfölj en DA på över 5 procent. Väldigt många ligger över 7% och några till och med över 9%. Att köpa in sig i det här läget skulle ge en bra avkastning på insatsen.

Nu kan förvisso börsen fortsätta ner. Min spaning är att den kommer gå ner några procent till i veckan, men det kommer en del positiva nyheter mitt i allt elände. Kanske kan ytterligare positiva nyheter senare i veckan hjälpa till att vända även börshumöret.

Det är förstås väldigt lockande att köpa några fina kvalitetsaktier till den här prislappen. Osäkerheten består i om utdelningarna kommer att kvarstå. Enligt många vore det exceptionellt om föreslagna utdelningar skulle ändras, men å andra sidan är det ett exceptionellt läge.

Likväl är långsiktighet det viktiga för oss som vill bygga inkomstströmmar. Trodde du på bolaget du köpt igår bör du tro på det även i kristider. Annars har du köpt ett företag som inte har någon motståndskraft mot kriser.

Som alltid måste du själv göra hemläxan och bestämma dig för vad som är rätt för dig. Bara historien kan avgöra vem som hade rätt och inte.

4 Comments

 1. Vad har du hittat för intressanta föremål för inhandling? Själv tankade jag på mig ett (litet) parti HiQ idag med 10% DA. Det var det mest ‘safe’ bolag jag kunde hitta bland DA-toppen.

  • För min del blev det Telia, tänker att digital infrastruktur kommer att behövas. Lustigt nog fick Telia höjd rekommendation idag, och tror det stämmer. Var lite sugen på att köpa Axfood också, men väntar nog lite till. HiQ är nog ett bra val det också. 🙂

   • Hehe, telia har jag lovat mig själv att aldrig mer ta i ens med tång. Har varit inne flera gånger med vansinnigt tråkig utveckling (+-0 inkl. utdelningar).
    I fallet ICA/Axfood så gillar jag dom, men ställer man värderingen i relation till exempelvis stora amerikanska tech-bolag så blir det genast mindre attraktivt. Om man skall betala P/E 20+ så kan man lika gärna göra det i någonting med tillväxt.

 2. Haha, jag förstår vad du menar. Men de känns som en trevlig hörnsten, om än en liten sådan. Tråkigt bolag, men stabilt.

  Jag är helt med på vad du menar med ICA/Axfood, men ur perspektivet stabila aktier i kristider känns Axfood rätt. Jag kan ICA för dåligt. Amerikanska techaktier borde ju också vara rätt nu när vi måste förlita oss på digital infrastruktur ännu mer. Det måste jag undersöka lite mer.

Comments are closed.