Spara pengar på att jobba hemma

jobba hemma

Covid-19 har synnerligen vänt upp och ner på världen och många människor har fått lida av effekterna. Det är långtifrån slut, men det finns i alla fall några bra saker som kan göra världen lite bättre – och din ekonomi starkare. En sådan är att jobba hemma inte längre är något ovanligt, det har tvärtemot blivit vardag för väldigt många människor världen över.

Alla kan inte jobba hemifrån, det fattar vi alla, men för dem som kan jobba hemma – vilket är majoriteten av alla traditionella kontorsarbetare (dvs tjänstemän) – har Covid-19 varit en förlösande propp.

Många gånger är det tyvärr så att det måste till katastrofer för att förändringar ska ske och dessutom ske varaktigt. Det var först efter Titanic sjönk som det blev krav på livbåtar och livvästar till alla. Nu har allt fler insett att det går utmärkt att jobba hemma, även om det kräver en del ordning och reda.

Jag tänker inte gå in på hur du får ditt hemarbete att fungera bra, utan snarare fokusera på att du kan spara pengar på att jobba hemma. Mycket pengar – men du får också andra fördelar som mer sömn och förhoppningsvis bättre hälsa. Det gäller dock inte alla, en del människor mår rentav dåligt av att inte kunna gå till jobbet. Inte heller det löser jag här även om jag har många tankar om det, men om vi förutsätter att det går bra att jobba hemma för dig och din arbetsgivare så får du följande ekonomiska fördelar:

Reskostnaden minskar

Kostnaderna för att ta dig till och från jobbet minskar radikalt. Bensin, trängselskatt och/eller kostnaden för kommunalt resande är en utgiftspost som minskar i motsvarande utsträckning som du arbetar hemma. Det är en enkel post att se och räkna på eftersom den i de flesta fall betalas via faktura eller autogiro varje månad.

OBS: Även om du måste vara på kontoret kan du minska reskostnaderna genom att använda muskler före motorer.

Lunchkostnaderna minskar

Lunch ute kostar runt en hundring per dag. Hemma kan du äta för en tia eller två. Klockren kostnad som du visserligen också kunde minskat även innan Covid-19. Men med arbetskamrater och på plats på kontoret är det betydligt lättare att ge sig av ut på en trevlig lunch.

Klädkostnaderna minskar

Det kostar att klä upp sig för kontoret. Även om inte alla behöver gå runt i kostym ökar slitaget på kläderna. Hemma kan du sitta i enklare och bekvämare kläder – särskilt de dagar du inte har videomöten. Det kommer gå betydligt längre tid innan du behöver ta kostymen till kemtvätten.

Det finns förstås några kostnader som ökar. Kaffeförbrukningen går förmodligen upp. Du får också en ökad elförbrukning och eventuellt räcker inte bandbredden till på ditt bredband. Allt är förstås en förhandlingsfråga för dig gentemot din arbetsgivare. Om din arbetsgivare hanterar distansarbetare smart kommer inte lika stora lokalytor behövas. Då sparar även arbetsgivaren in på kostnader och kan använda pengarna för att förbättra din arbetsplats i hemmet.