Då ska du vara nöjd med hur mycket pengar du har

vara nöjd

Nu tänker du säkert, kan man vara nöjd med de pengar man har? Visst är det en intressant fråga, men svaret är att absolut kan du vara nöjd – och du bör också vara nöjd när du nått ditt mål.

Säg att ditt mål är tio miljoner. 10 000 000. En faslig massa pengar, men det räcker inte till att köpa lyxyacht och ett hus. Men det finns en enorm fara med att fortsätta jaga mer pengar. Om det är mer pengar som är ditt mål så kan det vara rätt, men då kan jag bara beklaga. Risken är rätt stor att pengarna har tagit över.

Det finns ett antal exempel på miljardärer som har gjort just det här. Jag tänker inte nämna dem vid namn, men du kan enkelt googla och hitta miljardärer och miljonärer som levt för ingenting annat än mer pengar.

Dessa miljardärer åker inte business class, äter mediokert och ser ibland ut som om de hittat kostymen i en soptunna. Sedan finns det gott om miljardärer som också låter livet få guldkant. Men att bara sträva efter pengar måste vara extremt innehållsfattigt. Visst kan det vara ett ämne som ger glädje, men snarare handlar det om gammal klassisk guldfeber.

Att underhålla förmögenheten så att den kan fortsätta ge dig en bekymmersfri tillvaro är förstås helt rätt, men om du nått dina tio mille och börjar sträva efter tjugo tror jag det är dags att fundera på vad du vill. Om du dessutom lever ett liv där du inte spenderar och njuter av att leva kommer pengarna ta en allt större plats.

Livet handlar förstås om mer än pengar och själva anledningen till att du strävar efter ekonomiskt oberoende är – om jag får tillåta mig att gissa – inte att leva som en asket och tjäna mer pengar.

För i slutänden kan du inte ta med dig pengarna. Hur mycket pengar du än har kommer det en dag då ditt konto kommer att nollas och allt hamnar hos släktingarna.

Därmed inte sagt att du inte kan ha ett mål som är hundra mille. Eller en miljard. Bara du vet vad du gör och ser till att stanna när du nått målet. Det gäller hela tiden att inte glömma bort att leva längs resan, det vet vi alla som håller på med det här, men när du väl nått dit är det dags att göra en ordentlig utvärdering om varför du startade från början.

Ett sätt att underlätta är att redan från början ha en plan för vad du ska göra när du når ditt ekonomiska oberoende. Här är några förslag:

Resa mer

Skriva en bok

Lära dig spela gitarr

Lära dig spanska

Kombinera gitarrspelandet med spanskan och spela Gypsy Kings-låtar på plats i Spanien

Ta en svensk klassiker

Vandra 1000 mil

Se alla filmer du inte sett

Jobba ideellt

Har du fler idéer så bidra gärna.