Att köpa vedklyv

vedklyv

En vedklyv, eller vedkap, underlättar vedhuggningen enormt. Alla vet säkert vad en vedklyv är för något, men jag berättar det ändå. Det är en maskin som med el driver kubbarna mot en kil och med hjälp av tryck delar veden i två delar. Eller fyra om vedklyven är i form av ett kryss.

Jag som gärna eldar med ved på vintern och med jämna mellanrum kan fälla träd på tomten har givetvis sett den ekonomiska sidan av att elda med ved. I mitt fall är veden i princip gratis, allt den kräver är arbetet med att fälla trädet, kvista av det och sedan klyva i lagom stora klabbar.

Givetvis är jag som alla andra människor bekväm och letar sätt att undvika arbete eller åtminstone minimera det.

Nu tycker jag visserligen att vedhuggning är bra träning och inte alltför komplicerat. Men en vedklyv vore trevligt och skulle kunna minska mängden arbete jag behöver lägga på att klyva veden. I slutändan är ju tid också viktigt.

Så jag började fundera över att investera i en. Mindre versioner för den sortens behov jag har kostar runt 2 500 – 6 000 pengar. En ansenlig summa och mina principer trogen vill jag inte ha en modell som riskerar att gå sönder eller inte klara av en större mängd ved. Jag har tidigare skrivit om att när man väl ska köpa något så ska man köpa tillräcklig kvalité för att prylen ska kunna håll länge.

Den vedklyv jag till slut hittade och som jag ville köpa landade på strax under 4 000. Den klarar kubbar på upp till 57 cm längd och diametrar på strax under 30 cm. Precis vad jag behöver.

Dessutom började min gamla klyvyxa bli sliten och slö, så det kändes som ett perfekt tillfälle att köpa en vedklyv. Särskilt som jag också fällt ett par träd som ligger och väntar på att klyvas.

Dock har jag en annan princip som hela tiden låg och hindrade mig. Att vänta ett tag innan jag gör större inköp är en princip som många gånger hindrat mig från att göra köp som jag egentligen inte behöver. Den höll mig tillbaka och nu har den vunnit.

Jag låter bli att köpa en vedklyv den här gången. Istället plockade jag fram brynstenarna och slipade den gamla klyvyxan. Fyratusen kronor stannar kvar på kontot och i ren belöning för sunt förnuft ska hälften investeras i fler guldhönor.