Sota själv och spara pengar

sota

Om du har en vedpanna och/eller kamin/insats för att elda med och därigenom spara en och annan krona på uppvärmningskostnader så vet du också att sotaren tar en del av besparingen. Såvida du inte sotar själv, vilket är fullt möjligt om du vet vad som krävs.

Egentligen är det rätt enkelt att sota, men du behöver veta lite mer än bara hur du ska sota. Men innan vi går in på det ska jag ta en kort summering över hur jag har tänkt.

Nu är det inte enbart den ekonomiska vinsten med att sota själv jag räknat på, men för ett jobb som är relativt enkelt, inte tar särskilt lång tid och inte kräver avancerade verktyg så kostar sotaren alldeles för mycket. Eftersom besparingen man gör på att elda med ved inte är vansinnigt stor blir den ännu mindre om sotaren ska ta X antal hundralappar av besparingen.

Du kommer aldrig komma undan brandskyddskontrollen – och det vill du förstås inte – men om du följer råden här behöver du inte betala sotarna för att komma en eller ett par gånger per år. Det är dessutom en av de få yrkesgrupper som kräver att du har hälften av verktygen som behövs (det vill säga stegen), att du håller dig hemma på en tid som de förutbestämt (eftersom de ska besöka fler i samma område samtidigt – något som borde dra ner priset rejält) och inte tillför särskilt mycket annat än själva rengöringen av rökkanalen.

Om du vill sota själv behöver du, vad jag vet, kunna visa kommunen att du vet vad du gör. Med andra ord behöver du gå en kurs i egensotning, en kurs som kostar ungefär vad det kostar dig att köpa sotarens tjänster i två år – åtminstone där jag bor. Det betyder att år tre kostar inte själva sotningen dig något. Dock behöver du investera i bland annat en viska med rep och tyngd, samt ett brandsäkert kärl (har du antagligen redan) och en och annan borste. Men efter tre år har du tjänat igen vad du spenderat på att lära dig sota själv.

Jobbet måste du göra, men om du tänker på vad du tjänar är det värt att spendera en timme på att sota och rengöra ordentligt. Du kan dessutom göra det oftare än vad du vill ha sotaren på besök. Dessutom blir eldandet roligare genom att du i kursen får lära dig massor av bra om hur du gör ditt eldande brandsäkert och effektivt. Plus att det givetvis är glädjande när besparingen blir större.

LÄS MER: Brandskyddsföreningen håller kurser i egensotning