Var aktiv och sänk dina kostnader

Det gamla uttrycket att det är inte på inkomsterna man blir rik utan på kostnaderna stämmer väldigt väl, men det är inte alltid så lätt att sänka kostnaderna. Det finns dock ett enkelt sätt att sänka många kostnader – se till att vara aktiv. 

Att se över alla sina fasta kostnader är en bra början. När du har koll kan du sedan jobba hårt på att sänka dem, en efter en. Det tar lite tid, men det är väl värt mödan. Till exempel upptäckte jag att ett av de abonnemang jag har hade höjts med en dryg hundralapp. Detta på grund av att bindningstiden på det tidigare relativt låga priset hade gått ut. Jag ringde upp leverantören, pratade ett tag och lyckades sänka kostnaden till under vad den hade varit innan höjningen. Det är naturligtvis inte alltid möjligt, men det går oftare än vad man kan tänka sig.

aktiv

Beroende på vad det handlar om så är man olika framgångsrik vad det gäller att kunna sänka kostnaderna, men en del områden går det att prata sig fram till en lösning som alla är nöjda med. Ofta “kostar” det lite bindningstid, men det anser jag vara okej eftersom jag trots allt sänker mina totala kostnader. Nyckelordet är att vara aktiv, jobba med leverantören och försöka hitta en lösning som alla är nöjda med.

LÄS MER: Ha koll på kostnaderna med Mina Tjänster.

[sgmb id=”1″]

Naturligtvis går det att argumentera för att man inte behöver tjänsterna alls från början, men allt handlar inte om “onödiga” nöjen. El och försäkringar är oftast väldigt nödvändiga, även om det givetvis går att diskutera huruvida man behöver en försäkring eller inte. Trygghet finns inte om man lyssnar på olyckskorparna, men jag har hellre en hemförsäkring än att vara utan den dag huset skulle fyllas av vatten på grund av en vattenläcka.

Summan av det här inlägget är hur som helst att många fasta kostnader inte alls behöver vara skrivna i sten. Se det som en sport att ringa runt till dina leverantörer och se vad som går att göra. Du kommer antagligen att bli förvånad över hur många som är villiga att sänka priset. Även om det bara är för att bli av med telefonsamtalet…