En kostnad du aldrig mer behöver betala

en kostnad

Om du någon gång har varit intresserad av att titta på stjärnor och umgåtts med andra amatörastronomer så lär du har stött på uttrycket On a clear sky you can see forever. Bland IT-folk finns det en variant som är On a clear disk you can search forever. Nu ska jag ge ytterligare en variant på det här uttrycket, om än på svenska:

På en bostad utan lån kan du söka efter räntekostnaden för evigt.

Det vill säga in i evigheten, förutsatt att du inte tar några nya lån, blir du för alltid av med kostnaden för ränta om du har amorterat bort dina bolån. Det säger sig självt, det är uppenbart enkelt, likväl sitter miljoner och antagligen miljarder människor med stora lån som de aldrig blir av med.

Räntor må vara låga, men du kommer aldrig höra en rådgivare från banken säga åt dig att amortera bort alla dina lån. Bankerna lever på att du har lån, det är alltid en bra och säker intäkt för bankerna, särskilt om du låser räntan i flera år.

LÄS MER: Aktuella bolåneräntor

En annan sanning är att räntorna kommer att gå upp. Vi har länge befunnit oss i en rätt onaturlig situation där samhällsekonomin är dopad. Men räntorna måste upp och varje krona du har amorterat är en krona du slipper betala ränta på.

En kostnad du inte har är förstås en sparad kostnad. Utan en kostnad som ränta kommer du minska dina fasta kostnader och det gör det enklare att leva på dina inkomstströmmar. Ränta är dessutom en volatil kostnad som det är svårt att ha kontroll över, särskilt när du inte vill låsa räntesatsen (och låsa har historiskt sett varit en dålig affär).

Om du tycker att du kan få bättre avkastning på att investera pengarna så för all del. Men spara i så fall ihop det kapital som behövs för att bli av med dina lån, låt din förmåga att investera korta tiden till dess att du är helt fri från lån. Därefter är du fri från skulder och kan satsa helhjärtat på att bygga din pengamaskin.