Man kan alltid tjäna pengar

alltid tjäna pengar

Det brukar heta att den enes död är den andres bröd, och så har det synnerligen varit under den senaste pandemin (och förmodligen under alla andra också). Begravningsentreprenör är ju alltid en affärsidé som kommer att fungera, kunder får man och det är bara konkurrenterna som påverkar din affär.

Under en pandemi där fler dör än annars är det dock inte bara begravningsentreprenörerna som har att göra. Det finns gott om exempel på andra verksamheter som har fungerat väldigt väl. I andra länder än kommunistdiktaturer kan man beställa hem öl, vin och sprit så mycket man vill över nätet – och det är en verksamhet som fick en ordentlig uppsving några veckor in i Coronaisoleringen i bland annat Storbritannien.

Ett annat exempel är Netflix, som fick ökat tittande och fler kunder. Samma sak gällde många spelföretag, både traditionell betting och casino såväl som datorspel. Att spela spel var helt enkelt ett sätt att bryta isoleringen för många.

Så varför skriver jag om det här? För att vi pratar om grundläggande ekonomi. Där det finns en efterfrågan finns det en affär. När du gör din analys av de aktier du tänker köpa behöver du förstå affären. Inte bara just nu, utan i framtiden. Vilket kan vara allt annat än enkelt, men nog så viktigt för att undvika att köpa aktier som kommer att gå med förlust eller minska i värde. Och kanske snart ställa in utdelningarna. Du vill ha aktierna som gör att du alltid kan tjäna pengar.

Det är bland annat på grund av det här som ett vanligt råd till nybörjare är att satsa på aktier som går att förstå. Som exempel tänkte jag ta Axfood.

Axfood tillfredsställer ett väldigt grundläggande behov (mat), har låga priser i den största kedjan och är sin egen grossist. De är inte marknadsledare, men innehar en andraplats. De tjänar dessutom pengar, ägs av en stark värdegrundsdriven ägare och så vidare. Enkla, väl tillgängliga fakta – men i slutänden handlar det om du förstår deras affär. Kommer de fortsätta tjäna pengar? Ja, förmodligen, så länge de fortsätter hålla fokus på att tjäna pengar och inte bli klimatets räddare.

Att förstå en affär handlar om så mycket mer än att bara läsa årsredovisningar. Det handlar om att förstå grundläggande mänskliga behov, hur marknaden ser ut, vilka möjliga faktorer kan omkullkasta affären och finns det redundans.

REKLAM

Det finns gott om exempel på företag som inte hade någon motståndskraft mot en recession eller pandemi över huvud taget. De som levde från dag till dag, eller månad till månad, gick snabbt under när alla kunder försvann. Restauranger och hotell med få anställda fick det snabbt svårt.

Dessvärre för de företagen så fungerar marknadsekonomi så här. Utan kunder, inga intäkter. Utan intäkter ingen affär. Man kan alltid tjäna pengar om det finns kunder och kunderna har ett behov som du kan uppfylla. Tänker man så när man köper sina utdelningsaktier är det lättare att känna sig trygg med sitt val. Prislappen på aktien kommer att åka upp och ner, men om affären är stabil kan företaget skapa värde. I alla fall så länge ledningen är kompetent.