Ge fan i flyget

Miljörörelsen älskar symbolpolitik. Miljöpartiet är ständigt på bilismen och flyget, men som vanligt silar man mygg och sväljer kameler.

Flyget står idag för 2% av världens koldioxidutsläpp. Gissa vad som står för minst lika mycket? Internet och streaming, som beräknas växa ännu mer än flyget. Det finns många olika siffror på internets energiförbrukning såväl som koldioxidutsläpp. Bara att frakta runt hårddiskar till alla filmer som ska upp på streamingtjänsternas meny kostar en hel del koldioxid.

Men sånt här fattar inte de gröna kommunisterna. Trots att deras egna språkrör flög runt i business och således tog upp sex platser (ja, indirekt) förstår de att flyg är nödvändigt för att kunna göra affärer. Det går inte att bygga verksamheter och göra affärer genom möten över digitala kanaler. De digitala kanalerna kan man ha vid uppföljningsmöten och liknande, men inte när avtal ska förhandlas och tecknas.

På samma sätt kan man heller inte inspektera byggen, oavsett om det är av fastigheter, fartyg, bilar, lastbilar eller maskiner. Man kan inte granska finansiella processer om man inte är på plats och man bygger inte heller relationer. Flyget behövs för att göra goda affärer.

Samtidigt fattar jag att en del affärsresor kan ersättas med digitala möten. Men långtifrån alla.

Utöver detta vill människor resa och uppleva nya miljöer. Träffa andra kulturer, få förståelse för att världen inte är som vegancafét i Gamla Stan. Miljökommunisterna argumenterar förstås att man kan ta tåget, eller varför inte en färja? Det kan man göra, om avståndet är max 100 mil. Därefter blir det ohållbart.

Miljörörelsens hat mot flyg är likställt deras förakt mot vanliga människor. Människor som vill kunna åka på chartersemester eller ta reguljärflyg till Thailand eller USA. Att det är fundamentalt för globala företag att kunna träffas fattar de inte, så jag tänker inte ens lägga tid på det. Men de borde kunna förstå rekreationsdelen, men å andra sidan vill de inte veta av att de strömmande mediatjänsternas filmer tar lika mycket energi och skapar lika mycket koldioxidutsläpp som flyget. Så varför skulle de kunna förstå att andra människor är annorlunda?

Oavsett vilket, ge fan i flyget. Flyget jobbar hårt på att bli bättre, vilket kommer att lyckas eftersom det är marknadskrafter som styr. Men när såg du senast en hållbarhetscertifierad tjänst för strömmande media?