Spara tid och tjäna pengar med en robotgräsklippare

robotgräsklippare

Med risk för att jag blir kölhalad av FIRE-bloggarna så ska jag slå ett slag för att vara slösaktig. Men det är inte utan eftertanke.

Jag har en relativt stor gräsmatta. Inte vansinnigt stor, av tomten utgör den ungefär 400 m2 (svårt att räkna på då formen inte är särskilt rektangulär). Under sommaren behöver den klippas minst en gång i veckan, vilket tar ungefär en timme.

Under sommaren lägger jag med andra ord cirka 12-20 timmar på att klippa gräs. Vilket görs på fritiden och fritiden använder jag till mycket. Bland annat att tjäna pengar utöver mitt vanliga dagarbete. Jag bestämde mig tidigt när jag började blogga att inte avslöja vare sig inkomster eller kapital, så jag kommer inte gå in på några summor, men om jag kan spara 12-20 timmar och istället ägna mig åt att tjäna pengar den tiden går jag plus redan första sommaren.

Nu tar installationen av en robotgräsklippare (plus inledande reparationer när den klippt av begränsningskabeln för att jag slarvat) runt 8 timmar, men jag går ändå med vinst genom att spara tiden.

Det tillkommer lite underhåll (byta knivar, rengöring) och att ställa in gräsklipparen för vintern, men det är sådant som behöver göras även på min motorgräsklippare. Dessutom kan jag sälja motorgräsklipparen nu. Kantklippning behöver fortfarande göras förstås.

Grundtanken här är att spara tid för att kunna tjäna pengar. Kan man inte tjäna pengar med tiden man sparat är det en förlust, men i mitt fall räknar jag med att robotgräsklipparen kommer att hålla fem år (jag har fått en utökad garanti som garanterar fem år) och förhoppningsvis håller den ännu längre.

Dessutom får jag en betydligt mer välskött gräsmatta.

Hur tänker du, anser du att jag är helt fel ute eller håller du med?

Bra tips

Workshop Addict har en bra video om vad du ska tänka på om du ska köpa robotgräsklippare. Jag kollade in den innan jag köpte min (och nej, det är inte affiliate-länkar, bara vanligt hederligt tips):

8 Comments

 1. Som ordmärkare var jag bara tvungen att kommentera…
  400km² är ändå ganska stor gräsmatta, typ 74.000 st fotbollsplaner 🙂
  Bra tanke med robotklippare, tack !

  • Haha, ja, vilken klippare som fixar det – för att inte tala om hur jag lyckats klippa med motorgräsklippare på 1 timme… Åtgärdas genast. 🙂

 2. Du värdesätter tydligen inte vardagsmotion? Vad gör det med fet intjäning om du dör i förtid pga för mycket stillasittande och lättja?

 3. Jag är själv mellan (boende med) trädgårdar nu men skulle absolut vilja ha robotklippare med i nästa trädgård. Annat som du inte nämner:
  1. Gräset blir finare när det klipps lite och ofta
  2. Gräset är klippt när man kommer hem från semestern
  3. Vill man lägga 1 timme på trädgården per vecka blir det med robotklippare tid att lägga på att snygga till resten av trädgården eller odla mat

  Sälja motorgräsklipparen vet jag inte om jag rekommenderar. Säg att du varit på semester i ett par veckor i maj eller juni och roboten står i en häck urladdad när du kommer hem och gräset är 30 cm högt. Då är det skönt att ta fram den gamla klipparen då roboten får svårt med det höga gräset. Det går så klart också att med en kraftigare trimmer slå ned det höga gräset. Detta händer pappas granne hela tiden – en tysk som har huset som semesterhus.

  Japp, det stämmer att även jag tänkt på detta!

  • Du har helt rätt, gräset blir verkligen finare och extra bonus att det är klippt när man kommer hem från semestern – det hade jag inte tänkt på. Och exakt, även övriga trädgården behöver vård och då blir det mer tid över till det. 🙂

   Bra poäng med motorgräsklipparen, den får bli kvar. 🙂

 4. Nu har jag inte en egen gräsmatta, men när jag växte upp gillade jag att klippa gräset på sommaren. Tyckte personligen det var avkopplande och en bra tid att tänka. Nu är jag 1000 år äldre så min romantiska bild skulle kanske bytas ut mot ryggont och svordomar 🙂

  Det enda som existerar är nu, och gillar man att klippa gräset så är det väl spenderad tid enligt mitt sätt att se det. Gör man det inte är ju en robot perfekt, tills man vaknar och den utvecklat självmedvetande och står och spinner nedanför sängen …

  • Det kan jag hålla med om, det kan definitivt vara avkopplande. Om det inte är skitvarmt och en miljon flugor saknar någon att terrorisera. Fast jag kopplar hellre av och glor på klipparen med en iskall pilsner.

   En sak jag märkt är att med robotgräsklippare infinner sig inte den karaktäristiska doften av nyklippt gräs, vilket är intressant.

   Och du har helt rätt – bara en tidsfråga innan roboten ger sig på oss. Jag tycker den jagar mig när jag är ute på gräsmattan samtidigt … 🙂

Comments are closed.