Handla mat i butik eller beställa hem?

Jag har skrivit om distanshandel tidigare och tycker det är värt att återigen belysa både utmaningar med att handla på distans och fördelar. Går det ens att spara pengar på att handla online, eller är det en ren förlust? När det gäller att handla mat online borde det vara billigare eftersom handlaren inte behöver ha dyra lokaler och folk som bara är anställda för att ta betalt.

Vanligtvis brukar det vara så att man kan spara på att göra jobbet själv, och det verkar tyvärr fortfarande gälla distanshandel av mat. De stora aktörerna lägger antingen på en slant på varorna, eller tar ut särskilda plockavgifter. Jag gör ingen hemlighet av att jag försöker promota företag jag själv äger aktier i, som Axfood (affiliate-länk), och handlar därför oftast hos Willys.se eller mat.se.

Numera är jag dock innerligt trött på att mat.se tagit på sig något slags uppfostrande av oss kunder i vilka varor som är klimatsmarta eller inte, även om de dessutom är helt way-off vilseledda och missar helt att promota närodlat. Så Willys.se är mitt förstahandsval eftersom de också i de allra flesta fall har lägst pris.

Dock tar de av någon underlig anledning ut en plockavgift och en leveransavgift. Man kan komma undan den senare om man hämtar själv, men i dessa tider när jag arbetar nästan heltid hemma vill jag inte åka ut i onödan. Dock kan jag köra billigt på el och komma undan, men det tar tid och jag kan istället tjäna pengar på annat (jobb).

Vad jag inte förstår är varför inte samtliga mataffärer promotar distanshandeln mer. De skulle tjäna ännu mer pengar om de slapp stora lokaler. Varför inte sänka priserna radikalt för distanshandeln? Den enda fördelen just nu att distanshandla är att slippa utsätta sig för smitta och spara lite tid.

Jag tror visserligen att det har att göra med kapacitetsbrist. De klarar inte av att leverera mer än vad de gör, något vi såg i början av pandemin då ALLA skulle distanshandla sin mat (och inte minst toalettpapper). Men varför inte satsa hårdare? Det finns väl ingenting som är sådant slöseri med tid som att själv ränna runt i en butik och samla ihop varor?

4 Comments

  1. Jag vet inte om du har studerat räkenskaperna för dessa bolag i detalj? Men hemleverans är antagligen den sämsta form av affärsmodell som mänskligheten någonsin har skapat, rent ekonomiskt sett. Det finns många logiska förklaringar till att det förhåller sig så.

    • Nej, det har jag faktiskt inte gjort, men nu när du säger det så måste jag förstås sätta mig in mer i det. Jag trodde faktiskt att det var tvärtom, att med en bra logistiklösning borde det gå att lösa en god lönsamhet.

  2. Hemleveranser borde gå med brakförlust! Nu när jag jobbar hemifrån så har jag bra utsikt över bostadsområdets genomfartsgata och det känns som att varje gång jag lyfter blicken från skärmen så ser jag en matleveransbil åka förbi. Vissa eftermiddagar kommer samma firma tre gånger till min lilla gatstump. Att leverera till nummer 1, 3 och 6 (fiktiva exempel) samtidigt verkar inte vara populärt. Fascinerande, med tanke på att personerna i dessa hus också sitter hemma och jobbar och är flexibla med leveranstid.

    Finns det någon som räknat på koldioxidutsläppen för alla dessa varubilar? Även om varje familj skulle ta sin egen bil och åka iväg och handla så tror jag det skulle bli mindre transporter, ofta kombineras det med andra aktiviteter (tex skjutsa barn till träning, som de ändå gör).

    En annan fundering: Varför levereras maten i massor av papperskassar? Kassarna är ofta inte ens halvfulla! Det borde vara smidigare att ha stadiga, hopfällbara, plastbackar! Dels för att packa bättre, dels för att kassarna inte ska välta i kurvorna, dels för att de håller bättre, dels för att då kan man lämna tillbaka backar som pant när man får ny leverans…. (Det blir ganska många papperskassar bara för mjölken i en ordinarie tonårsfamilj)

    • Ja, jag har sett samma fenomen. Någonstans finns ett logistiksystem som inte fungerar som det ska. Och jag håller verkligen med om kassarna, det är rent vansinne. Jag är helt övertygad om att det finns en enorm förbättringspotential. Mathem började ju liera sig med Clas Ohlson, vilket är ett steg i rätt riktning. Tänk att kunna få en leverans med allt du behöver, förslagsvis levererat till ett skåp eller liknande.

Comments are closed.