Minska din kaffekostnad och investera i kaffe

kaffekostnader

I dessa tider av hemarbete dricker vi alla förstås mer kaffe hemmavid. Kaffe är gott, piggar upp och sägs har hälsofrämjande effekter. Men som alla som är på väg mot ekonomiskt oberoende vet är det aldrig en bra idé att slänga vare sig mat eller dryck.

Kaffe tillhör en av de drycker vi slänger mest av. Det beror troligen på att vi kokar för mycket. Vilket är lätt hänt i en gammal hederlig kaffebryggare där man fyller på efter markeringen på kannan. Givetvis finns det inte bara ett utan två enkla lifehack för att inte behöva slänga så mycket kaffe.

Det ena är att du använder dig av en termos. Häll upp det du inte dricker för stunden på termos och drick senare. Går utmärkt bra och du kan rentav ta din lunch med en kopp kaffe någonstans i naturen, istället för att fortsätta och sitta kvar vid tangentbordet.

Det andra är att ta den mugg du tänkt dricka ur och fylla på med, istället för att måtta mot kaffekokarens inbyggda mått. Enda problemet med det är att du måste fylla på lite extra, eftersom en del vatten försvinner i bryggningen genom avdunstning och i kaffefiltret.

Förutom att minska din kaffekostnad kan du förstås investera i kaffe. Det finns ett antal företag i världen som producerar kaffe i olika former, men det enda jag lyckats hitta på den svenska marknaden är Sjöstrand Coffee B (affiliate-länk Avanza), som tillverkar kaffemaskiner med tillbehör. Det är en liten frimärksaktie, men jäklar vilken utveckling de haft den senaste tiden. 350%+ upp på ett år. Kanske beror det på pandemin, kanske på något annat. Jag kan bara ångra att jag inte hittade dem tidigare.

Egentligen tycker jag att stora kafékedjor, som Starbucks, borde ha haft motsatt utveckling, men människor verkar fortsätta köpa sitt kaffe på Starbucks och liknande kedjor. Det är ingenting för oss som vill nå ekonomiskt oberoende, den resan leder bara till ökade kostnader. Då är det bättre att koka eget kaffe, ta med på termos och investera de sparade slantarna.