Spara pengar på efterforskningar

efterforskningar

Även om det är ett fundamentalt begrepp i FIRE-världen att köpa så lite som möjligt så finns det ändå alltid något man måste köpa. Eller rentav vill köpa. Det går att leva extremt sparsamt, men jag förespråkar en gyllene medelväg – köp det du verkligen vill ha.

Svårigheten är dock att veta vad det är man verkligen vill ha. Det är lätt att dras med i att köpa det senaste, fräckaste, nyaste och vad det än kan vara. Vem vill inte ha en robotgräsklippare eller en robotdammsugare? Jag trodde ett tag att jag ville ha båda, men inget kunde vara mer fel.

Efter att ha funderat på robotgräsklippare ett bra tag och övervägt hur mycket tid jag skulle spara insåg jag att gräsklippningen trots allt gav mig motion – särskilt om jag använder gräsklipparen som inte är motordriven. Samma dag med robotdammsugaren, som jag dock tror är något jag kommer att köpa längre fram eftersom vi skaffat hund.

Oavsett hur det blir med den frågan var det mina efterforskningar som gjorde att jag började fundera. Att inte rusa iväg med en gång och bara köpa något gör att tankeprocessen hinner ikapp köpinstinkten.

Sedan gäller det förstås att ha pengar att kunna köpa när man vill. Generellt sett är jag inte för att låna, men att ha ett bra kreditkort som exempelvis Bank Norwegian eller något annat med bra villkor gör att du kan få flexibilitet i din likviditet. Använd det som en buffert.

Att göra efterforskningar grundligt kommer att spara dig pengar i slutänden. Inte bara för att du kanske avstår från att köpa det du tänkt dig, utan också för att du kommer att kunna hitta bra alternativ.

Det är inte heller fel att använda dina kunskaper till att förhandla. Om du vet att du kan få bättre villkor hos någon annan kan du använda det mot den leverantör du egentligen vill handla av. Många gånger går det att få till en bra deal. Alla vill ha kunder.