E-handlare som skickar fakturor innan varorna

Jag tycker att det är ett konstigt koncept från en och annan e-handlare att de skickar fakturor i samma ögonblick som varorna lämnar deras lager, eller ibland till och med tidigare. Jag har sett det allt oftare på senare tid och det sker dessutom utan att förfallodatum förlängs. För mig skapar de en onödig irritation, jag vill gärna ha varorna innan jag får fakturan, eller åtminstone samtidigt. 

Nu förstår jag förstås att det här beror på de system de använder och givetvis vill e-handlarna gärna ha in sina stålar så fort de kan. Eller inkassoföretaget de använder, vill säga. Men det är rätt ofint, nästan som att jaga efter kunderna i matbutiken (affiliate-länk) och kräva att de betalar innehållet i kundvagnen innan de nått kassan.

Dessutom, med tanke på att leveranser med ett antal logistikföretag i det här landet har en tendens att komma senare än dagen efter. Betydligt senare i några fall.

Lägg då till att det inte går att välja utlämningsställe hos alla e-handlare. Det värsta som hänt mig i den frågan är att jag fick åka till ett rätt avlägset utlämningsställe, bara för att få beskedet när jag kom fram att logistikföretaget insett sitt misstag och kallat tillbaka paketet. Givetvis utan att meddela mig. Rena snurren.

Här kan e-handlarna definitivt bli bättre. Fördröj fakturan med åtminstone två dagar efter att paketen lämnar lagret.

Vi kan givetvis alla visa konsumentmakt genom att skriva till e-handlaren och klaga. Att ta betalt innan man levererat är ett otyg helt enkelt.

Jag har förresten en bra avstämningslista till alla er e-handlare som läser det här och som jag bjuder på. Klarar ni av att nå hälften av kraven på listan har ni redan differentierat er från merparten av e-handlarna och får en bra konkurrenskraft:

 • Fakturan efter att varan kommit fram. Logistikleverantörerna ger er en signal när paketen lämnas ut, så varför inte haka på den signalen och skicka fakturan då?
 • Möjlighet att välja utlämningsställe, med förval till det ställe som ligger närmast.
 • Fri retur med färdiga returlappar.
 • Kontinuerlig statusuppdatering om vart varorna befinner sig.
 • Fri frakt (baka in priset i varorna istället, det både känns och ser bättre ut).
 • Inga fakturaavgifter – de bästa e-handlarna idag erbjuder fri faktura med 14 dagars betalningsvillkor eller så. Det är väl självklart.
 • Bonus får återkommande köp.
 • Miljöval som miljövänlig frakt ska vara standard, inte tillval.
 • Erbjud utökade garantier, minst 3 år för elektronik.
  (Som en sidonotering, om Miljöpartiet hade menat allvar och inte bara jagat bilister hade de kunnat fokusera på garantier och få saker att hålla längre, det räddar miljön en hel del.)

Och ja, det här var veckans gubbgnäll. Ni som tycker att man kan förfasas över värre saker kan väl ägna er åt det. Jag försöker förbättra e-handeln i det här inlägget och återkommer till det som är värre i andra inlägg.

Glöm inte heller att det bästa för dig är att du inte köper något, men om du köper något kan du med fördel göra det på nätet och jämföra priser och villkor.

4 Comments

 1. Tycker ändå det är en service att få köpa mot faktura på så många ställen, mot att betala direkt med kort. Innan varorna kommit. Som man gjorde förr… Fakturan brukar ju ändå ha ett förfallodatum efter att man fått hem varorna, om inte nåt strular med logistiken förstås. Och de få gånger det gjort det har det gått fint att kontakta företaget och skjuta fram förfallodagen.
  MEN håller helt med dig förövrigt på alla punkter, det är SERVICE. OCH miljötänk.

  // Vera

  • Ja, det håller jag med om. Jag har alltid tyckt att det ska vara varan först, sedan betalning. 🙂

Comments are closed.