Vågar du börja leva?

börja leva

När hippierörelsen på sextiotalet pratade om turn on, tune in, burn out handlade det om att börja leva, förstå vad det handlar om, och ge fan i det. Det kan man fundera över, men många människor fastnar på den första delen. De går i trygga hjulspår och tror att det finns en trygghet, samtidigt som livet passerar förbi.

Jag säger inte att man måste hoppa bungy jump för att börja leva, eller att man ska springa med tjurarna i Pamplona, men det finns grader i paradiset. Jag har många gånger reflekterat över hur många människor som tvekar att göra just det de vill. Det kan handla om så relativt enkla saker som att bjuda ut någon på date eller plugga jägarexamen.

Tvekan och stagnation är många gånger själva motsatsen till att leva. Att sitta framför meningslösa dokusåpor kan vara rätt skönt, men det är på sin höjd någon form av rekreation. Tiden går för snabbt i de lägena, men om du istället vandrar Kungsleden går tiden betydligt långsammare och du skapar minnen istället för övervikt.

Notera att jag inte fördömer någon livsstil här, jag vill istället uppmuntra till att börja leva. Vågar du börja leva så tar du tag i dina drömmar idag. Det behöver inte handlar om att nå ekonomiskt oberoende, det kan vara något som är betydligt enklare att uppnå. Som att börja måla tavlor, sittandes i en egen ateljé på någon av skärgårdsöarna. Eller att börja med grottdykning.

Har du svårt att hitta något som gör att du vågar börja leva, så skapa dig en må-bra-lista. Skriv ner allt som gör att du mår bra, och se vilka aktiviteter som finns att göra som gör livet ännu mer roligt att leva. Börja med skytte, bli en mästare på att hålla tal, bli statist, börja fiska, ge dig tusan på att besöka alla svenska landskap inom ett år, genomför en svensk klassiker, eller renovera gamla bilar. Allt är möjligt och du kan ha hur kul som helst under tiden.

Trots allt är livet till för att levas. Carpe diem må vara ett uttjatat uttryck, men det stämmer så väl. Det gäller att fånga livet medan det pågår. Imorgon kan det faktiskt vara för sent.

2 Comments

  1. Så intressant inlägg!
    Varenda ord träffade mig, rakt i mitt innersta.
    En må bra lista ska upprättas direkt.
    Tack för inspiration 🙏

    • Tack för de fina orden, vad roligt att det inspirerande. Lycka till med må bra-listan. 🙂

Comments are closed.