Tre sätt att bli självförsörjande på el

el

El är inte bara en hög kostnad, det är dessutom ett beroende som en frihetsälskande plånbokscowboy inte gillar. Därför har jag länge haft en plan att göra mig oberoende av elnätet. Här får du tre tips på hur du också kan göra dig lite mer fri, lite mer oberoende och säker – samtidigt som du på sikt sparar pengar.

De två första sätten för att bli självförsörjande på el kräver att du på ett eller annat sätt har någon form av mellanlagring av din energi. Tesla Powerwall är ett exempel på ett batteri som framför allt lagrar solenergi, men det borde inte vara några svårigheter att få en Powerwall att lagra även el från vind. Oavsett vilket batteri du hittar så kräver det en storlek som motsvarar din elförbrukning, om du inte bara avser att driva kyl och frys. Uppvärmning av vatten kostar mycket energi.

Har du väl löst mellanlagringen har du förutsättningarna för att själv kunna producera el. De två första sätten att bli självförsörjande på el handlar därför om vindkraft eller solenergi.

Vindkraftverk har nackdelen att de kan låta en del och kräver lite plats. Helst ska du ha en stor tomt som släpper in mycket vind och där du kan placera vindkraftverket en bit från din bostad.

Solenergi kräver en del plats också, och en lutning, varför de fungerar som bäst på tak där ytan ändå är förbrukad och kan användas till just solpaneler. De blir alltmer effektiva och priset har gått ner en hel del.

Dock kostar båda solkraft och vindkraft en hel del i investering, även om det går att söka bidrag från staten. Lägger du till kostnaden för batterierna kan du lätt hamna på en kvarts miljon, vilket för många hushåll är mer än kostnaden för tio års elförbrukning. Nu har både vindkraftverk och solpaneler betydligt längre livslängd än så, 20-25 år kommer inte vara några problem. Batterierna är dock mer osäkert, även om Tesla verkar se en längre horisont på effekten på deras batteri än tio år. Så investeringen kommer att betala sig.

Tyvärr är det totala priset lite för högt för att locka tillräckligt, men om elpriserna går upp – vilket de lär göra – blir egenproducerad el betydligt mer intressant. Paradoxalt nog kommer elprisernas ökning med all sannolikhet accelerera om fler börjar producera sin egen el, vilket i sig kan bli en bra drivkraft.

Det tredje alternativet att bli självförsörjande kanske inte lockar lika många, men det handlar om att helt enkelt sluta konsumera el. Gå över på naturdrift och stäng av allt som förbrukar el. Värm upp huset med ved istället, använd ljus för belysning och läs böcker istället för att glo på TV. Att gå på bio och se en bra film blir en väldigt mycket större och häftigare upplevelse om du inte ägnat en stor del av ditt liv åt att slötitta på massproducerade filmer på streamingtjänster.

Givetvis är det få moderna människor som kan tänka sig det tredje alternativet, men det finns en variant som kan vara nog så intressant och som dessutom sparar pengar.

Ett fjärde alternativ, eller en hybrid, är därför att energibanta ditt hem. Ett bra sätt att börja med är att söka alternativa uppvärmningar, som ved, och överväg en mindre solpanelsinstallation som kan driva det mest nödvändiga – som kyl och frys. En vedpanna kan värma upp duschvatten och du behöver inte särskilt mycket el för några väl valda lampor. Samtidigt är stearinljus mysiga och ger ett betydligt varmare sken än vad konstbelysning ger.

Det retar mig dock att behöva vara beroende av staten vad det gäller el och jag kommer fortsätta utforska alternativ. Att så stor del av elkostnaden går åt i skatt är ren stöld och så långtifrån vad jag står för vad det gäller individens frihet att leva sitt liv.

4 Comments

 1. Även vedeldning kräver ju lite el i form av cirkulationspumpar etc. Om du inte tänker dig kakelugn i varje rum, som förr i tiden? Mysigt, men men förstår att det fanns mycket tjänstefolk förr som höll tänt i alla ugnar.

  Har du räknat något på hur länge en powerwall skulle räcka en mörk vinter när det inte blåser? För kyl/frys, lampor, cirkulationspump och lite andra smågrejer. Jag menar, är det realistiskt att koppla bort sig från elnätet med batterilagring över vintern? Tesla powerwall är 14kWh (och kostar typ 80 000:-), det låter inte som att det skulle räcka så länge. Ett snålt kyl/frysskåp tar kanske 30kWh/måndaden. Så en powerwall räcker kanske några dagar om man snålar?

 2. Bra poänger och du har helt rätt. Powerwall är inte tillräcklig idag, jag menar att det är ett intressant koncept och jag tror att utvecklingen går åt rätt håll. I en relativt nära framtid kommer allt fler hushåll att ha kapacitet att själva producera tillräckligt med el, men det är förstås svårare i ett land som Sverige där det kan bli både rejält kallt, mörkt och ont om vind ibland.

  Du har också helt rätt i att vedeldning kräver lite el för cirkulationspumpar, men det är mycket lite i jämförelse med uppvärmningskostnaden.

  Vi kan helt klart konstatera att det är svårt att bli helt självförsörjande på el, även om det är önskvärt.

 3. Ja, tanken lockar även mig, men ännu är det nog lite svårt (läs dyrt) att bli helt självförsörjande om vi snackar vanlig villa idag. Men med lite bättre lagring typ batteri, uppvärmning med egen förbränning av något slag och en hyfsad anläggning med solceller kommer man långt. Kanske man skulle kunna ha någon slags elverk/generator för de kallaste och mörka dagarna, men det gör man nog inte av ekonomiska skäl. Bäst för ekonomin är nog ändå att vara ansluten till elnätet än så länge.

  • Jo, det är svårt och dyrt, även om tekniken finns. Jag tror att det kommer att bli en gradvis förskjutning, och att producera egen el blir allt lättare med tiden. Staten kommer förstås inte tycka att det är särskilt bra och då kommer skatterna på prylarna och batterierna. Om vi inte får en regering som förstår liberalism på riktigt.

Comments are closed.