Tips till företagare som vill be kunderna dra åt helvete

Jag har lång erfarenhet av att bemöta kunder och att jobba med att få kunderna att känna sig nöjda oavsett vad som har hänt. Jag har ännu längre erfarenhet av att vara kund och jag ser så många exempel på företagare som verkar ha som enda uppgift att be kunderna dra åt helvete. Kanske inte bokstavligen, men trots allt indirekt.

Konstigt nog verkar många av de här företagen kunna överleva ändå. Kanske kunde de få fler kunder, om de bara gjorde några enkla saker. Här är en lista över några saker som är enkla att göra:

Svara på info-adressen.

Har ni en info@foretagetsnamn.com så är det inte bara för att det är något “man ska ha”. Den är till för att kommunicera med kunderna, och precis lika viktig som kundmottagningen, kassan eller receptionen. Skulle ni låta en kund stå vid receptionen och vänta på svar? Om inte, varför låta kunder som hör av sig till er via info-adressen vänta?

Dyk upp på avtalade tider

Hantverkarskrået har i många år haft en svart stämpel om att vara en grupp yrkesmän och yrkeskvinnor som inte dyker upp när de ska, inte hör av sig och ändrar bokade tider stup i kvarten. Det stämmer fortfarande in på många snickare, målare, rörläggare, elektriker och så vidare. Om ni inte klarar av att hantera en kalender så finns det kurser (faktiskt) i hur man håller ordning på sina tider.

Lägg ner den dryga attityden

När jag behövde koppla in en blandare kontaktade jag två rörläggare. Den ene var dryg och otrevlig, hade en översittarattityd som hette duga och ville inte ge ROT-avdrag för några få timmars arbete. Den andre var trevlig, dök upp i tid, fixade allt som behövdes trots att han behövde åka och fixa en fästbricka jag glömt köpa. Den förstnämnde fick inte bara ett surt svar av mig, jag talade dessutom om för alla jag känner i bygden att den jäveln ska man inte anlita. Det är möjligt att han hade en dålig dag, men jag tror inte det. Istället borde han ägna sig åt något annat, varför inte börja jobba för staten – på vissa statliga myndigheter verkar man kunna bete sig som en idiot hur mycket som helst.

Skyll inte ifrån dig

Har det blivit fel så har det. Allt går att åtgärda med ett leende och en rabattkod, eller pengarna tillbaka. Men skyll inte på någon annan, ta ditt ansvar. Det gjorde inte Live Nation när det sket sig med ljudet på Bon Jovi-konserten, de hävdade envist att det var arrangörens fel. Att de sålt biljetterna var en mindre detalj i sammanhanget.

Det finns mycket annat man kan göra för att förbättra sina kundrelationer och kundens upplevelser, men för det mesta handlar det om sunt förnuft. Försök alltid tänka dig in i vad din kund behöver och vill ha. Det är inte personligt, det är affärer. Som företagare kan du ha en dålig dag, men det är inte kundens problem. Är det kris är det bättre att du stänger igen än låter kunden få en dålig upplevelse. Glöm bara inte att kommunicera, be om ursäkt och kompensera där det är lämpligt.

Som kund är det också viktigt att använda sig av den kundkraft vi har. Låt bli att handla av företagare som inte förstår vikten av att ge kunden en bra upplevelse.