Går det att leva nedkopplad?

amortera

Nyligen fick jag reda på att det går att spärra möjligheten att någon annan kan vara ombud för dig hos Skatteverket. Det görs enklast via en e-tjänst hos Skatteverket. Det tog mig fyra-fem klick att hitta rätt, plus en inloggning. Egentligen rätt enkelt, men antagligen betydligt mer komplicerat om jag skulle vilja göra det utan att använda en dator.

Nu tillhör Skatteverket de myndigheter som är duktiga på att vara både tillgängliga och relativt lätta att använda, och få hjälp av, så det är troligen inga större problem att beställa hem blanketterna som behövs för att spärra möjligheten för att andra att företräda dig.

Att det ens behövs är ett annat problem, men inte alls oförståeligt i ett land som Sverige där polisen inte lyckas upprätthålla lag och ordning.

Dock kan jag inte låta bli att fundera över en fråga jag har tänkt på länge. Går det att leva nedkopplad från allt vad digitala tjänster heter?

Svaret är nej, eller i varje fall är det mycket svårt. Bank, deklaration och kontakt med myndigheter görs till största delen via nätet idag. Jag tror att det går att nå alla myndigheter via telefon, eller åtminstone ska det gå att göra, men bankerna har lyckats digitalisera sig själva så långt att jag tror folk börjar glömma att det en gång fanns bankkontor.

Nu är det förvisso smidigt att använda sig av nätet, men jag kan inte låta bli att fråga mig om digitaliseringen har gått för långt. Det digitala samhället är sårbart, inte minst när kontanter håller på att försvinna, och övervakningen av medborgarna blir väldigt lätt att genomföra när allt sker online.

Den nödvändiga kontakten med bank och myndigheter är bara en del av allt som sker online. Boka biljetter till evenemang, beställa hem mat och varor, läsa nyheter och till och med hitta nya vänner eller relationer sker till stor del på nätet.

Vad tror du? Går det att leva nedkopplad?