Hitta din optimala levnadsnivå och bli ekonomiskt oberoende snabbare

Att vara med på resan mot ekonomiskt oberoende innebär att kontrollera sin ekonomi, tjäna mer pengar och spara så mycket det går. Det är enkelt att förklara, men svårare att leva efter. En av anledningarna till att det är så svårt att bli ekonomiskt oberoende är att vi vill också leva under tiden vi strävar efter det ekonomiska oberoendet.

En del sparar allt som går, lever på havregrynsgröt och bor i en trädkoja. Andra försöker optimera sparandet så gott det går, men köper ändå en del saker, lite dyrare mat kanske och en och annan semesterresa till varmare breddgrader. Några få spenderar alldeles för mycket och kommer troligen aldrig nå ekonomiskt oberoende.

Jag ser det som att det finns ett antal nivåer vad det gäller den ekonomiska tillvaron. Den lägsta nivån handlar om att bara köpa det som absolut krävs för överlevnad. Här kan man givetvis diskutera vad som krävs för att överleva, men det handlar om saker som mat, vatten, värme och boende (eller åtminstone skydd mot elementens krafter).

Nivån därefter är bara aningen mindre spartansk, och utökas med kostnader för kläder och möjligtvis enklare nöjen.

Hur många nivåer det finns kan också diskuteras, det är långt ifrån någon exakt vetenskap och antalet nivåer är inte det viktiga. Det viktiga är din resa. Om du vill bli ekonomiskt oberoende så snabbt det bara går då ska du lägga dig på den lägsta nivån och bita ihop. Beroende på hur motiverad du är kommer det bli några tuffa år. Är du bara ute efter att sätta guldkant på den allmänna pensionen kan du ta det lite lugnare.

Samtidigt handlar det mycket om inställning. Måste du köpa alla dina prylar du längtar efter, eller kan du ägna dig åt ett intresse åt gången? Måste du ha den dyraste bilen, eller kan du nöja dig med en billigare, eller rentav cykla?

Jag tror det handlar till stor del om att hitta den optimala nivån för sig själv. Inte att försaka livet medan det pågår. Jag tror det kan vara enklare att hålla sig motiverad om man tillåter sig själv lite lyx och flärd, men att det finns en balans i det.

Har du hittat din optimala levnadsnivå?