Vad hände med hedern?

Heder, ett i allmänhet rätt otydligt begrepp, är någonting som inte längre tycks existera mer än i väldigt enstaka fall. Det finns definitivt inte bland en stor del av våra politiker. Jag har sett väldigt få fall där politiker visar på någon form av heder.

Egentligen borde man kunna vänta sig att åtminstone statsministern skulle stå för heder. Jag pratar naturligtvis inte om den sorts heder som leder till dueller, utan om hedern som visar att man står för någonting hedervärt. Som att inse när man förlorat.

Att statsministern inte avgick och tackade för sig när han blev den förste statsministern någonsin att fällas av en misstroendeförklaring bevisar på alla sätt och vis att han inte har någon heder. Någon gång måste man erkänna sig besegrad. Istället håller han kvar för allt vad tygen håller och hoppas kunna skapa någon ny form av ohelig allians.

Nu tror jag inte att privatpersonen Löfven är någon ond person eller att han på något sätt gör det här för att djävlas. Han är helt enkelt skolad i socialdemokratins dogmer där makten över folket går före den personliga hedern. Men om han hade haft heder han han inte tillåtits sig styras av dogmer.

Det förefaller just nu som om vänsterpartiets partiledare har mer heder än vad statsministern har, vilket kan vara sant utifrån vänsterns verklighetsbild. Dock är det inte en värdegrund jag delar, där man vill ta äganderätten från medborgarna.

Enligt mitt förmenande är det dock bekymrande att äkta heder blir alltmer sällsynt. Kanske är det för att alla tror att heder handlar om hederskultur, vilket egentligen är skilt från att stå upp för vad som är hedervärt. Det är egentligen inte så komplext som man kan tro. Avgå när du förlorar och stå upp för förlusten så behåller du hedern. Klamra dig fast och framstå som desperat så har du tappat all heder.

Enkelt, eller vad tycker du?

2 Comments

  1. Det är väl ändå tvärtom? Vänstern vill att folket ska äga och inte ett fåtal. Sen är det väl rätt logiskt att Löfven inte avsäger sig posten. Det är ju det sista partiet behöver att vaska fram en ny ledare. Speciellt som det är ett politiskt självmord att ta den posten nu. Det är ju inget speciellt för sossarna. Så skulle varje partiledare göra oavsett partitillhörighet. Det lättaste vore ju nu att skita i allt och gå, men då får man ju fascister och nazister i regeringen och så länge dem inte är med där så tycker jag att de gör ett fantastiskt jobb utifrån de förutsättningar de har. Så tvärtemot så tycker jag att Löfven faktiskt handlat hederligt. Och vänstern har otroligt nog visat sig vara de enda som stått fast och handlat som hederligt folk skulle göra. Att avsäga sig 95% av sitt program för att hjälpa till att hålla SD är hatten av. För det är en sak att hålla med SD men en annan att ha dem i regeringen. Hitler var ju också folkvald och allt var frid och fröjd…eller kanske inte och att ens påstå att sådant inte kan hända igen då är man extremt naiv, opåläst och oerfaren. Då är det dags att ta fram historieböckerna och läsa hur åtminstone 1.a och 2.a världskriget startade. Gäller också senaste balkankriget..och massa andra krig också för den delen…

    • Kommunisterna i vänstern säger att de vill att folket ska äga. Har det någonsin varit en framgång? Privata entreprenörer är vad som driver världen framåt och vad som har gjort det bättre för alla, inte bara för partitoppen.

      Samma situation som hände i Tyskland kan hända igen, har jag påstått något annat? Du argumenterar med samma sorts retorik som hela vänsterspektrumet har använt nu de senaste decennierna. Alla som inte tycker likadant är korkade, naiva eller har inte läst på. Om du läser på kan du se vad kommunismen har gjort under de senaste 120 åren. Betydligt fler liv finns på den kommunistiska agendans samvete än på kapitalismens.

      Dessutom, hela det här skitsnacket om att få fascister och nazister i regeringen är oerhört tröttsamt. Det är bara brunsmetande så det visslar om det. Det står inte i några andra partiprogram än vänsterns att det är ok att ta makten med vapen och ta ägande från enskilda individer. Det är mer oroväckande än något annat och de som försöker göra kommunisterna rumsrena är de som borde ta fram historieböckerna.

Comments are closed.