Äntligen högre ränta

positiva

Tro det eller ej, men den onaturligt låga reporäntan har inte gjort något annat än att dopa ekonomin. Inflationen har stigit ordentligt den senaste tiden och skulle man räkna in alla prisökningar har den under lång tid varit betydligt högre än hur Riksbanken ser på inflation.

En högre ränta betyder att det kommer att bli dyrare att låna och viljan att både investera och konsumera kommer att minska. Dock skulle jag vilja hävda att det blir marginellt eftersom det i sig är ett sundhetstecken att räntan stiger. Den dopade bostadsmarknaden i Sverige är dock en krutdurk som Riksbanken av förståeliga skäl inte vill tända på.

På en fri marknad reglerar sig bostadsmarknaden av sig självt, men tillgången till billigt kapital har gjort att vi fått se priserna på bostäder skena iväg. Jag är inte övertygad om att de kommer att minska bara för att räntan ökar eftersom inflationen trycker på ordentligt.

Reporäntan brukar dock inte ge effekt förrän betydligt senare än själva höjningen och med en volatil omvärld kan vad som helst hända innan räntehöjningar får någon effekt.

Däremot tycker jag det är sunt med en aning högre ränta och en mer normal inflation – givet att inflationen beräknas på samtliga prishöjningar och inte en modifierad modell. Den som ätit lunch på en lunchrestaurang några gånger under de senaste tio åren eller tankar bilen (även innan de senaste vansinneshöjningarna) har kunnat se de verkliga prisökningarna. Då hjälper det inte att hemelektronik blir billigare.

Har du följt mina råd och amorterat bort (eller åtminstone ner) dina bolån kommer du att ha sparat ännu mer på att inte behöva betala en höjd ränta.

4 Comments

  1. “Har du följt mina råd och amorterat bort (eller åtminstone ner) dina bolån kommer du att ha sparat ännu mer på att inte behöva betala en höjd ränta.”

    Vilket är bäst:
    1) Amortera på bolåneräntan av när realräntan är ca -3% (bolåneränta 1.5% och inflation 4.5%)?
    2) Amortera så lite som möjligt och köpa så mycket inflationsskyddade som möjligt?

    • 3) Amortera oavsett vad realräntan är, eftersom det du inte behöver betala är framtida räntor (som går upp).

  2. Uselt råd, men om valet står mellan att amortera och bränna pengarna på skit så är det bättre att amortera…

Comments are closed.