Vad händer med Clas Ohlson?

clas

Jag har länge trott på Clas Ohlson. Ett före detta familjeföretag grundat 1918, firar 100 år i år och med en uttalad strategi att växa utanför hemmamarknaden. Men aktiekursen har slaktats och tilltron till bolaget verkar lägre än någonsin. Finns det hopp? 

Clabbe fick en ny VD förra året. Lotta Lyrå kommer från Ikea och ska enligt egna ord förbereda Clas Ohlson för ytterligare 100 år. Ingen lätt uppgift och vem vet hur butiker ser ut om hundra år. E-handeln har inte gått lysande för Clas Ohlson och expansionen utanför hemmamarknaden har gått sådär.

Samtidigt kan jag inte låta bli att undra om världen inte kommer att svänga. E-handel är fullständigt opersonligt, även om det är väldigt smidigt. Men det största problemet för de fysiska butikerna tror jag är att de är dyrare. Trots frakt blir det ändå billigare att handla online. Overheadkostnaden för butikerna är för stor för att konkurrera med en verksamhet där man bara har lager och truckar och några få personer.

Men, jag tror att Clas Ohlson gör helt rätt i att satsa på alltihop. Både e-handel, fysiska butiker och nu de mer kompakta butikerna. Alla vill inte e-handla, alla vill inte handla i fysiska butiker och de finns de som inte vill vare sig e-handla eller gå i en vanlig butik – då finns kompaktbutiken.

Jag kan visserligen inte låta bli att oroa mig över hur kursen har gått, men jag kommer stanna kvar ett tag till. Så länge Clas Ohlson fortsätter styras av goda värderingar, vill expandera och sköter ekonomin så tror jag det är en bra aktie att äga.