SEB levererar stort

Jag har under många år haft SEB i portföljen, trots att jag även har Investor. Jag har visserligen fler banker men just SEB har för mig varit en bra hörnsten i portföljen, som alltid fått stanna kvar. Nu är det förvisso ett exceptionellt år, men jag gillar att den här anrika banken faktiskt är lojal mot sina aktieägare.

Man kan tycka och tänka mycket om att bankerna tjänar på höga räntor och framför allt när det gäller bolån, men man ska inte heller glömma att de är vinstdrivande verksamheter. Att folk tar för höga lån som de inte riktigt räknat på är trots allt inte bankernas fel – även om det många gånger låter så i media. Alla måste ta eget ansvar för sin ekonomi och räkna på vad man kan klara av, även i värsta fall.

Så oavsett vad man tycker om banker så för oss som vill ha bra stabila utdelningsaktier så är banker för det mesta bra. Det bevisade SEB åter igen. Idag meddelade SEB att de höjer utdelningen rejält, till 8.50 SEK per aktie, men delar också ut 3.00 SEK i bonus. En fantastisk höjning och en bra bonus. Utöver detta inleder de återköp av aktier. Detta bör göra att kursen stiger idag, och håller en jämn stigning den närmaste tiden. Oavsett hur det går med kursen är SEB en guldhöna som nu värper rejäla guldägg och det är bara att skörda.

För min del kommer jag öka, lite beroende på hur det går med kursen. Håller den sig relativt inom samma härad som idag är det en riktigt bra direktavkastning. Utdelningarna föder också Investor, vilket givetvis är bra.

Fler höjningar bland bankerna är troligen att vänta. Hur ser du på bankerna och har du dem i din portfölj?

2 Comments

  1. Håller med dig & det kanske det är nu bankerna levererar! Senast året har man ju överpresterat, samtidigt totalavkastningen inte är ngn rolig graf att plocka upp på just bankerna där t ex SEB underpresterat ordentilgt jmft OMX30 på både 3 och 5 års sikt.

    • Det är sant, totalavkastningen kunde ha varit väldigt mycket bättre, och jag har inte en vansinnigt stor del av portföljen i SEB – men det är en bra grundplåt. Och precis, det kanske är nu de levererar. 🙂

2 Trackbacks / Pingbacks

  1. SEB levererar stort - Finansfeed
  2. SEB levererar stort - Bloggfeed

Comments are closed.