Fyll på energi

energi

Nu är det november. Mörker blandas med blåst och regn. Det är lätt att både tappa energi och glädje. Även om jag aldrig varit någon som drabbas särskilt hårt av höstdepression kan jag ibland känna ett större behov av att hitta lite extra energi. Och då pratar jag inte om aktier i energisektorn.

Vart man hittar energi är olika för olika individer. Själv får jag mycket energi av att träna och märker stor skillnad när jag jobbar för mycket och prioriterar bort träningen. Då går energinivån ner, oavsett årstid.

Jag hittar också energi i att inte göra någonting. Stirra fläck eller bara sitta och titta in i en sprakande brasa. Det är dock skillnad mot att bara ligga och slappa, det handlar om att fokusera på ingenting och låta tankarna vandra. Inte långt ifrån meditation.

Andra sätt för mig att fylla på energi är att skapa något. Skriva en text är enkelt, men ger faktiskt mer energi. Som bloggandet du nu läser. Det tar inte särskilt mycket kraft att författa en text, men det rensar hjärnan och ger energi såväl som inspiration.

Alla sätt som ger energi är bra sätt. En golfrunda, promenera i naturen, dricka en god kopp kaffe på en lugn plats, lyssna på musik, läsa bok, lyssna på poddar, se en komedi, och så vidare.

Det viktiga är att ta sig tid att fylla på energi. På alla sätt som går. Planera in lite aktiv återhämtning så att du inte bara jobbar. De som bränner ut sig är ofta de som inte kunnat återhämta sig. Ibland går det inte att styra över, men om du kan få in återhämtningen så mår du bra av det.

Hur fyller du på energi?