Var en cynisk optimist

cynisk optimist

Det hjälper att vara optimist, ingen tvekan om det. Någon gång för länge sedan hörde jag en historia om en man som ramlat och slagit sig så illa att läkarna på akuten inte trodde att han skulle överleva. Men de bestämde sig för att göra ett försök och var tvungna att fråga om han var allergisk mot något. “Gravitationen” fick de till svar och det svaret lättade upp stämningen så att läkarna lyckades rädda honom.

Om det var sant eller inte vet jag inte, men jag gillar känslan i den historien. Om man ligger för döden och kan skämta har man i alla fall, precis som Monty Python-gänget när de hänger på korset i slutet av Life of Brian, lyckats se på till och med döden med glimten i ögat.

Humor gör att vi kan undvika att tänka på det som är svårt att tänka på, och optimism gör att vi klarar de mest svåra utmaningar. Jag stöter ofta på det här i mitt yrkesliv, folk som gärna ser problem och gillar att ta upp dem, men som dessutom sällan har några lösningar. Det är då jag också blir cyniker, eftersom en sund cynism faktiskt kan rädda liv. Som när man hör citat från “famous last words”:

  • Lita på mig, jag kan det här.
  • En drink till kan inte skada.
  • Ingen minns en fegis.

Att kombinera lite sund cynism med optimism tror jag är ett framgångsrikt recept. Det är bra att ifrågasätta, men det är också bra att försöka se livet från den ljusa sidan. Även om det är ett slitet uttryck så är det bättre att tända ett ljus än att förbanna mörkret. Jag har sannerligen förbannat mörkret i miljöpartister, socialister och kommunister, som inte vill något annat än att styra över våra liv och ta våra rättigheter ifrån oss – men det är både bättre och mer positivt att hylla äkta liberalism.

Och på tal om det, finns det någon som inte vill leva ett liv i frihet, som inte tror att människor trots allt kan ta ansvar själva och måste få lov att göra det?

Så, till sist – våren är här om än kall. Njut av livet och gå ut i naturen. Varför inte grilla lite?