Pengar och frihet

pengar

En av anledningarna till att den här bloggen heter Money Cowboy är att ett av mina mål i livet är frihet. För att nå frihet behövs pengar, därav Money i namnet. Cowboy handlar om ett koncept, en vision om att leva på samma sätt som människor gjort i väldigt långa tider. Fri i naturen, även om vilda västerns verkliga kofösargrabbar fick slita som tusan.

Men innan jag utvecklar det vidare ska jag berätta om hur jag kallade en kollega för plånbokscowboy. Det var ett tag sedan, är preskriberat för länge sedan, men det handlar om en rätt otrevlig typ. Ni vet, den där sorten som skulle sälja sin mamma utan att fundera två gånger. Att jag kallade honom för plånbokscowboy hade inte med mitt sätt att se på den här bloggens namn att göra. Istället var det rätt nedlåtande, eftersom den här otrevliga typen dessutom hade gott om pengar. Dessutom pratade han om det hela tiden.

Och i min värld får folk prata hur mycket som helst om hur mycket pengar det har. Om det var något jag sket fullständigt i så är det hur mycket pengar andra har. Jag är mer intresserad av hur mycket pengar jag och min fru har (ja, vi har självklart gemensam ekonomi).

Men den här plånbokscowboyen skröt gärna och han gjorde det rätt ogenerat samtidigt som han försökte få det att låta som om han inte skröt. Bara att han var enormt världsvan. Utöver det var han gärna och pratade om hur mycket han brydde sig om miljön, sina medmänniskor och han försökte få bilden av honom att vara så sockersöt så att tänderna ramlade ut ur munnen på folk som såg honom. Sockret låg som en osynlig väv som klibbade av sig.

Det finns alltid gott om folk som går på det där. Som inte ser igenom charlatanens sätt att upphöja sig själv till gudomlig status. Men det krävdes inte mer än ett par knivar i ett par ryggar på folk som råkade hamna i vägen för plånbokscowboyen. För den här personens drivkraft att skaffa sig mer pengar var viktigare än allt annat.

Det märktes också på hur individen ifråga pratade om hur många vänner han hade. Det var också viktigt i fasaden. Måla upp en tillvaro där vännerna går i döden för honom. Men i själva verket tror jag inte han hade en enda riktig vän. Vänner var bara något han kallade personer som på något sätt såg till att han fick mer pengar.

Mer än en gång kom jag att tänka på gamle Ebernezer Scrooge. När pengarna är viktigare än allt annat blir livets sanna värden sekundära. Som om pengarna skulle betyda ett skit den dagen då hälsan sviktar. Som att med alla pengar i världen sitta ensam på julafton eller rentav dö ensam skulle vara att föredra, framför en enda fattig jul tillsammans med sin familj.

Så, nog om plånbokscowboyen (han den andre). Varför tog jag ens upp honom? Jo, för att som med så mycket annat i livet – det är motpolerna som definierar oss. Den andre plånbokscowboyen representerar allt det där jag inte vill vara. Allt det jag inte är. Pengar är ointressant egentligen. Det är möjligheterna de låser upp som är det viktiga. Pengar ger frihet. Frihet att leva som en cowboy, som en bandiljär, som en grillbaron eller som en poet.

I slutänden är det just friheten som driver mig. Inte pengarna. Jag bryr mig inte heller om att glänsa med märkeskläder, dyra bilar, dyra smycken eller vad det nu må vara. Jag vill ha funktion. Det betyder inte att jag går omkring som en trashank eller att jag inte kör en dyr bil. Men alla val jag gör handlar om att ta mig och min familj närmare friheten.