Kan du lita på Din bank?

En av dagens stora nyheter är att kunderna på Swedbank plötsligt fick se minussaldon eller saknade pengar på sina konton. Det i sig tycker jag inte är konstigt, självklart kan banker drabbas av IT-haveri även om det åtminstone borde vara väldigt sällsynt.

Det konstiga är istället folks naivitet kring IT-tjänsterna. Att människor fortfarande har kvar pengar hos skurkbanken Swedbank är väl också förvånande i sig, men att de flesta människor har någon sorts naiv tilltro till att de digitala systemen för evigt ska vara tillgängliga är oroväckande.

Dessutom vill jag hävda att inte minst i dessa tider borde alla förstå att allt kan hända. Samtidigt som vår kära regering gör allt de kan för att människor inte ska ha kontanter kan de aldrig garantera att de digitala tjänsterna fungerar. En cyberattack och allt kan vara borta. Tillräckligt avancerad och allt kan åka tillbaka till medeltiden. Något boken Svart Kod exempelvis tar upp, och som även Stephen Hawking har varnat för.

Vi har en enorm tilltro till digitala tjänster och digital infrastruktur, trots att det inte var så länge sedan Coop-incidenten eller svårigheterna att använda Bank-ID.

Så hur ekonomiskt oberoende du än gör dig, litar du på att din bank kommer kunna tillhandahålla pengarna när du behöver dem?

Jag gör det då inte och även om jag inte har några enkla lösningar lägger jag definitivt inte allt mitt kapital hos en enda bank. Dessutom väljer jag en bank jag tror att jag kan lita på, inte en som gör allt de kan för att mörka penningtvätt och som dessutom känns som att de lever kvar på nittiotalet.

2 Comments

  1. Krypto… krypto är en av få tillgångar du faktiskt kan äga och hantera själv utan mellanhänder.

Comments are closed.