Strunta i pengar (ett tag)

När man som vi alla som strävar efter ekonomiskt oberoende har ett stort fokus på pengar är det lätt att det tar över. När minsta utgift gör fysiskt ont är det dags att sluta tänka på pengar. Åtminstone ett tag.

Jag kan inte säga att jag har ett överdrivet fokus på pengar, men min strävan efter ekonomiskt oberoende finns där hela tiden. Det är lätt att det amerikanska talesättet “another day, another dollar” lever hela tiden. Om varje dag slutar på plus är det bra och allt är frid och fröjd, men med för mycket fokus på pengar tar fokus från annat.

Trots allt finns det så mycket annat i världen än pengar, även om pengarna är nödvändiga. Men det kan vara riktigt skönt att aktivt strunta i pengar. Unna dig en brakmiddag på restaurang och skit i vad det kostar, för en gångs skull. Eller gå ut i skogen, var ekonomisk och ta med matsäck med enorma mängder kaffe, och sätt dig mitt ute i ingenstans och gör ingenting. Eller läs en bok med utsikt över en sjö. Lyssna på fåglar.

Spring en mil, lär dig något nytt, lyssna på poddar (som inte handlar om pengar) eller spela spel. Låt livet hända.

Nu tror jag att många människor är väldigt bra på det här, men det här inlägget syftar mest till att framhålla vikten av att inte låta någonting gå till överdrift. Det gäller allting, inte bara pengar. Tränar du överdrivet mycket kommer det inte vara bra för dig heller.

Brukar du medvetet fokusera på att inte tänka på pengar?

2 Comments

  1. Precis vad jag ville höra, svårt kan jag säga när man är så fokuserad på sparande och FI men allt är inte pengar och livet fortsätter ändå oavsett om siffrorna går upp med 100% eller ner med 50% lätt att glömma när man tänker på allt gott sparandet faktiskt ger. Finns som sagt så mycket i livet som ej kan mätas i kronor och ören som minnen för livet och upplevelser som man sent ska glömma spenderade med de man älskar/tycker om. Glädjas med och även kunna ge är en fröjd även om det ekonomiska sinnet vill sätta käppar och förskjuta konsumtionen (Marshmallow-testet).

    Mvh Anonym-m

    • Precis, det är konflikten mellan nu och senare som är svår att balansera. Och vi vet inte ens om det finns ett senare, vilket i sig komplicerar frågan. En riktigt intressant sak med Marshmallow-testet var att de som kunde vänta för att få en senare (större) belöning gick det bättre för i livet.

Comments are closed.