Priset på guldäggshönorna

priset på

Idag fick vi en välbehövlig rekyl på börsen, vilket alltid känns bra efter en sådan nedgång. Det kommer med all säkerhet att fortsätta vara stökigt, även om centralbankernas stimulanser kommer bromsa fallet. Dock vill jag gärna återkomma till liknelsen om hönor som värper guldägg.

Ser du på dina aktier som hönor som värper guldägg så kan du också se att det enda som hände under de senaste dagarna var att prislappen på dina guldhönor gick ner. Det är egentligen bara relevant om du ska sälja hönan. Annars är det två saker som är betydligt viktigare än priset på hönan:

Den första är storleken på guldägget. Är det stort nog och framför allt blir det större för varje år. I så fall kan du vara trygg, om hönan dessutom är…

…frisk. Det är det andra du ska titta på. Mår hönan bra, kommer den att leva ett bra tag till eller finns det sjukdomar som gör att hönan kommer att gå hädan?

Pratar man utdelningar och utdelningstillväxt, likviditet i bolaget, starka ägare, belåningsgrad, kundnöjdhet, repetitiva affärer, kunder inom många olika segment och så vidare så är det lättare att relatera till aktier, men guldäggshönorna är kanske lättare att förstå. Börsens psykologi spelar dig ett spratt om du tror att värdet på ditt bolag är mindre idag bara för att marknaden fått frossa. Det som räknas är huruvida ditt bolag (hönan) kan överleva även om det blir tuffare tider.

Priset på hönan kan man förstås alltid diskutera. Nu har den ju dessutom blivit billigare och du kan köpa i princip samma värde till ett lägre pris. Priset på en aktie är förstås många gånger svårt att värdera, men om du tyckte att aktien var värd att äga till ett pris som låg 10-20 procent högre än idag kanske den är värd att köpa fler av idag?

Så länge du inte köper för lånade pengar förstås, det är en helt annan historia – då är det inte du som äger hönan utan någon annan. Se till att äga dina hönor själv och köp då priset på hönan är lågt.