Äntligen försvinner skiten

Man kan tro att det är Miljöpartiet jag menar, men det är det inte. Det dröjer väl lite till innan de sista anhängarna av de gröna kommunisterna har fattat. Vad jag menar är plastpåseskatten, världens mest (kanske inte, men nästan) värdelösa skatt.

Plastpåseskatten kommer tas bort den 1:e januari 2024. Ett tag kvar till dess, men helt klart ett steg i rätt riktning. Plastpåsar är inte och har aldrig varit ett problem i Sverige, eller våra grannländer. Plast är trots allt ett väldigt användbart material och rätt hanterat och tillverkat blir miljöpåverkan mycket liten.

Givetvis finns det korkskallar som slänger allt möjligt i naturen, men jämför valfritt land med hur det ser ut i norden så är resultatet slående. I Sverige är det i princip längs landsvägarna man hittar mest skräp, men det är betydligt mer av allt annat än just plastpåsar.

Nu tycker förstås vi som strävar efter att hålla i våra pengar att det är slöseri att köpa en plastpåse för att bära hem varor i, men det är en helt annan fråga. Plastpåseskatten handlade om något mycket större och viktigare för den som gillar sin frihet. Skatt för att förändra beteende är nämligen aldrig rätt. Upplysning och att tillhandahålla bättre alternativ är rätt väg att gå, precis lika mycket som att monopol på att sälja sprit är korkat.

Tack Tidöpartierna för att ni tog ert sunda förnuft till fånga. Nu är det bara några frågor kvar att fixa …

2 Comments

  1. Det stämmer inte. Liberalerna var pådrivande, men det var S, MP, C och L som gemensamt införde plastpåseskatten. Nu ger jag inte mycket för L över huvud taget, de är inga äkta liberaler utan socialliberaler som lutar kraftigt åt vänster. Johan Pehrson har lyckats svänga om, men jag är långtifrån övertygad om att L kommer hålla sig till borgerlig politik på sikt.

Comments are closed.