Ryssland och klimatkrisen

Två stora hot mot mänskligheten målas upp i media. Är det inte Ryssland som startar ett tredje världskrig så är det bara ett par år kvar att vända klimatkrisen.

Båda hoten är verkliga, men lösningarna handlar sällan om det som måste ske. SVT’s klimatkorrespondent skriver sin analys precis så som SVT’s journalister alltid gör. Ensidigt och utan urskiljning. I analysen står allt levande liv på spel. Till att börja med är det svårt att prata om liv om det inte är levande, men det är inte det största problemet med “analysen”.

Det största problemet med klimatkorrespondentens text är att personen i fråga inte talar ett enda ord om att det redan finns fossilfri elproduktion i form av kärnkraft, som miljötalibanerna inte vill prata om. Det är för att Europas miljökommunister har jobbat hårt på att stänga ner istället för att utveckla kärnkraft som EU är mer beroende av gas och olja än vad vi hade behövt vara.

Ett annat stort problem är att vederbörande “analytiker” inte över huvud taget berör överbefolkningen, vilket är den enskilt största orsaken till klimatutmaningar. Det och att FN under årtionden genom konstgjord andning bidragit till att människor bor kvar i områden som inte är bördiga nog att producera tillräckligt med mat.

Att SVT och så många andra medier sällan går till problemens kärna är välkänt, men inte varför. Det är lite samma sak med Ryssland. Att nuvarande regent är en galning vet alla och det kan man prata om, men samtidigt talas det i princip inte ett enda ord om att befolkningen i Ryssland är medskyldiga. Det finns några modiga själar som reagerar, men de flesta ryssar sitter tysta och låter presidenten skicka deras söner i döden.

Det var samma sak på Hitlers tid. Det var inte för att Hitler hade ett gäng som tänkte som honom som han lyckades. Det var för att alla andra lät honom göra det. Sitter alla tysta kommer vilken galning som helst att lyckas. Samma sak i Ryssland. Det var bekvämt att låta mobbaren sitta kvar och förse landets elit med pengar att svulla runt i världen med.

Nu är det dags för det ryska folket att bestämma sig. Vill de sitta tysta är de lika medskyldiga. Vem som helst fattar att människor är rädda om sitt eget liv, men i slutänden har de ingen frihet och presidenten gör som han vill, till dess att han blir stoppad.