Var din egen hantverkare

hantverkare

Har du hus eller sommarhus blir behovet av att vara sin egen hantverkare rätt stort, byggnader kräver helt enkelt underhåll. Likväl är det många som anlitar hantverkare till allt möjligt, men i mitt fall försöker jag göra det så lite som det bara går.

I huvudsak är det bara el och vatten jag inte ger mig på, annars kan jag hantera det mesta. Jag är ingalunda proffs, men jag försöker konstant lära mig mer om att snickra och måla, och allt annat som jag annars hade behövt hjälp till.

Som tur är finns det väldigt mycket bra hjälp på internet. Allt från hur du byter hängrännor till hur du använder en handöverfräs. Visst behöver jag längre tid än vad ett proffs hade behövt, men å andra sidan sparar jag också en slant på att låta hantverkandet hemma få ta sin tid.

TIPS: Investera i crowdfunded fastigheter (affiliate)

Det kanske är uppenbart för många, men jag tror att en hel del människor har något inbyggt motstånd mot att själv ge sig på att reparera saker som de från början inte vet någonting om.

Till exempel hade jag ingen aning om hur spolknappen på en av våra toaletter fungerar. Men när den började krångla genom att spola mindre och mindre öppnade jag upp cisternen, tog en titt och googlade lite för att försöka förstå. Jag kunde dock inte reparera själva spolknappen, men jag kunde köpa en ny för 130 spänn och nu fungerar toaletten lika bra som när den var ny. Det kostade mig 130 kronor plus transportkostnaden för att åka och köpa spolknappen, men betydligt billigare än att antingen köpa en ny toalettstol eller anlita en hantverkare som hade löst problemet.

Det kommer alltid finnas behov av duktiga hantverkare, inte minst på grund av att så många människor inte anser sig ha tid att måla om huset, bygga altanen eller sätta nya plåtar på vindskivorna – men för dig som vågar ge dig på lite nya utmaningar finns det mycket pengar att spara. Visst behöver du lägga ner lite tid, men om du investerar pengarna du sparar kommer du få tillbaka tiden.

Observera att du givetvis behöver investera i verktyg, men du behöver inte köpa allt på en gång och verktygen är i slutänden billigare än att använda sig av hantverkare. Dock bör du köpa kvalité som håller – jag har bara behövt köpa en snickarhammare en enda gång.

2 Comments

 1. Kul inlägg & håller med till fullo.
  Är teoretiker ut i fingerspetsarna, men det finns inget som slår känslan av att “lyckas” med praktiska saker (oavsett om det tar 3 ggr så lång tid som för en “riktig” hantverkare). Ngn gg har även självförtroendet fått en boost av att svärfar uttryckt att “det där var ju jäkligt bra gjort” :-)…
  Utöver sparad krona så är det riktigt go känsla att t.ex. tända de på egen hand nydragna lysrörsarmaturen på kallvinden :-).
  Youtube är helt suveränt att kunna kolla på för att försäkra sig om vilken sladd som är positiv, neutral osv.
  Sedan kan man bli lika f*rbannad de ggr det BORDE funka men lik f*rbannat inte gör det. Hittade en läckande vattenutkastare igår & i teorin borde den bara gå att dra åt men icke… Då är det viktigt att inse sina begränsningar ist för att framhärda en vattenskada är liiite mer kostsamt än ett för tillfället stukat självförtroende…

  Ha en fortsatt fin påsk!

  Hälsar
  Lars D

 2. Tack för input, bra kommentar. Jag håller helt med om att det är viktigt att inse sina begränsningar. Jag brukar också fråga hantverkaren som får hjälpa mig när jag insett att jag inte klarat av något om det är okej att jag “hänger” med på vad hen gör. Då kan jag förhoppningsvis lära mig till nästa gång.

  Och absolut, Youtube är en grymt bra källa. Ska se om jag kan gräva fram lite videos för att utveckla det här ämnet lite.

  Ha en fortsatt fin påsk du också!

Comments are closed.