Elda med ved

Att elda med ved är ett av de absolut enklaste sätten att spara pengar på uppvärmning. Vedeldning är dessutom en del av kretsloppet, även om det finns en del som vill hävda annorlunda. 

Men det absolut bästa med ved är att den värmer två gånger. Första gången när du hugger och staplar, andra gången när du faktiskt förbränner träet. Jag skulle aldrig drömma om att inte hugga upp klabbarna själv, i alla fall så länge som jag har tillgång till egna träd.

Naturligtvis kräver vedeldning lite tid och en smula teknik, men i gengäld kan du lätt sänka inomhustemperaturen med både en eller två grader. Jag rekommenderar två grader eftersom du då tvingas elda vare sig du känner för det eller inte.

Du måste förstås prioritera säkerheten. Elda aldrig för mycket på en gång, ha ett jämnt tempo och ta en paus i eldandet om du håller på länge. Ha inget brandfarligt i närheten och se till att ha en brandsläckare såväl som brandvarnare.

Har du installerat en insats i din öppna spis får du ut mycket av eldandet, och det är nästan nödvändigt om du ska få någon ekonomi i vedeldningen. Annars tar du redan uppvärmd luft och skickar rakt ut till kråkorna.

Att elda med ved sparar pengar, men det är också rofyllt att sitta hemma i favoritfåtöljen och glo på en sprakande eld. En kopp te, en bok och en filt, kanske även en katt eller hund och tillvaron blir perfekt. Åtminstone för stunden.

Som bonus kan du alltid baka eget bröd. Då värmer du också upp huset, sänker dina matkostnader och får upp aptiten ordentligt. Grilla ska du aldrig göra inomhus, men om du bestämmer dig för att grilla året runt som exempelvis Grillbaronen gör har du inga problem att stå ute i kylan ett tag, när du vet att du kan komma in till en rejäl brasa.