Så undviker du att bli utbränd

utbränd

Alla kan bli utbrända, och det är förstås ingenting någon strävar efter. För mycket att göra, för mycket stress, för lite kontroll över sin situation och ett flertal andra faktorer påverkar. Hur roligt man än tycker att någonting är kan det bli för mycket och kroppen kommer tala om det innan du själv vet om det, men långtifrån alla lyssnar på signalerna.

Jag tror på två sätt som hjälpt mig att inte hamna där. Det ena är motion, att springa av mig stress och press är mycket effektivt för min del. En timmes löpning varannan dag gör mycket gott. Det gäller bara att ta sig tiden och inte nedprioritera löpningen.

Att Springa, Kvinna, Morgon, Flicka, Promenad

Utöver detta har jag ägnat mig åt att aktivt boka in återhämtning. Om man inte gör det riskerar jobbet att konsumera alltför mycket av dygnets timmar. För den som arbetar för mycket är det alldeles för lätt att nedprioritera både motion och återhämtning.

Återhämtning kan vara väldigt olika. En del återhämtar sig genom att läsa en bok framför brasan, andra genom en skogspromenad. Laga mat, fiska, köra motorcykel, skjuta lerduvor, spela squash, simma 50 längder, se på film, spela spel, och så vidare – ni fattar.

Ibland kan återhämtning vara så enkelt som att stiga upp från kontorsstolen, gå ut och sätta sig och stirra ut på höststormarna. Stirra fläck, inte göra någonting. En kvart kan vara tillräckligt om den upprepas två timmar senare. På så sätt får man energi.

Till sist finns det en sak som är viktigare än båda sakerna ovan, men som kan bli allt svårare för den som närmar sig en utbrändhet. Glöm för allt i världen inte att sova ordentligt. Helst åtta timmar, men absolut inte mindre än sju.

Djur, Räv, Söt, Sovande, Sova, Vilar, Avslappnad, Hund