Låt tandläkaren lära dig att spara pengar

Det finns roligare saker att göra än att gå till tandläkaren. Faktum är att de flesta människor kan antagligen tänka sig väldigt många saker de hellre gör än att gå till tandläkaren. Inte för att tandläkare är särskilt otrevliga människor, de flesta tandläkare jag har träffat är rätt trevliga. Det ligger i sakens natur, särskilt om de kör egen verksamhet. Vem vill gå dit om tandläkaren hade varit en osedvanligt otrevlig skitstövel?

Likväl är det inte supertrevligt. Det kostar en massa pengar och dessutom finns risken att det kostar mer än första besöket. Och det kan göra ont som tusan. Plus att känslan av att ha fler prylar än man normalt har i munnen samtidigt som två nävar ska in inte är särskilt trevlig.

Dock är det för det mesta en rätt bra investering att åtminstone en gång per år gå till tandläkaren. På så vis kan man undvika ännu större kostnader i framtiden.

Nu tror förvisso ingen att man sparar pengar genom att gå till tandläkaren, det är alltjämt en kostnad på en tusing eller två. Även om du sköter dig kommer dina tänder att kosta dig pengar.

Så hur kan då tandläkaren lära dig att spara pengar?

Det enkla svaret är att du kan undvika stora tandkostnader genom att sköta dina tänder. Borsta, använd tandtråd, skölj med flor och ge tusan i att småäta en massa godis hela tiden. Jag tror inte det finns någon som är uppväxt i Sverige som inte kan själva teorin bakom god tandhygien. Att många struntar i det är en annan sak, men för den som sköter sina tänder finns det faktiskt pengar att spara.

Om man sedan måste gå till tandläkaren varje år eller inte är en annan fråga. Tandläkarna själva hävdar förstås att så är fallet.