Bolåneräntor under inflationen…

räntekonto

Enligt vår kära Riksbank är inflationen just nu runt 2 procent. Det innebär att du kan få bolån som är en bra bit under inflationen, vilket gör att det blir en hel del intressanta scenario att fundera över… 

LÄS MER: Inflationen just nu

Till att börja med betyder ett bolån med en ränta på under inflationen att kostnaden för din skuld är lägre än takten som skulden minskar i värde. I teorin betyder det att kostnaden är under noll, men i praktiken måste du fortfarande betala räntorna med pengar du tjänat in förstås. Det intressanta är att även om du inte amorterar så minskar din skuld i värde.

Nu tänker säkert många att så bra, då kan man sluta amortera – men det är förstås helt fel. Du ska öka ditt amorterande istället, eftersom de pengar du tjänar följer samma kurva såvida du inte kan slå inflationen – vilket inte är helt lätt. Vanliga bankkonton är inte ens i närheten av att ge en ränta som motsvarar minskningen av pengars värde. Då återstår aktier, fonder eller andra alternativa investeringar. Direktavkastningen på många aktier som delar ut en slant varje år ligger sällan på över fem procent, och många pendlar runt 2-3 procent. Allt över inflationen är förstås bra, men att bli av med dina skulder är ännu bättre.

Det är dessutom ett intressant fenomen att bolånen kan komma ner i en nivå som är lägre än inflationen. Minst två banker jag känner till erbjuder lån som kommer närmare 1 procent än 2 procent. Frågan är bara hur länge det är möjligt, räntan ska upp och höjningen kan ligga närmare än vad många tror.

När tror du räntan går upp och håller du med i resonemanget ovan?

2 Comments

  1. Resonemanget förutsätter ju att allt annat är lika. För att få ett bolån så krävs ju att man köper en bostad, så om man planerar att köpa en bostad för ett visst belopp så kan det ju vara värt att köpa lite större om man tror att bopriserna kommer att gå upp. Inflationen är svår att förutse och likaså boprisutvecklingen, att räntan för tillfället råkar vara lägre än inflationen kommer förmodligen spela mindre roll än prisutvecklingen.

    • Ja, du har helt rätt. Det jag egentligen vill få fram är att det alltid är en styrka att amortera. Samtidigt tycker jag det är intressant att det går att få bolån lägre än inflationen. Jag skulle tro att det är första gången i modern tid det händer.

Comments are closed.