Sänk dina matkostnader och må bättre

matkostnader

Jag har varit på det här ämnet tidigare, men när det gäller att äta både bättre och billigare går det inte att prata om det tillräckligt. Mat är ofta en hög, rörlig kostnad i de flesta budgetar men som tur är går det att göra mycket för att både sänka kostnaden och äta bättre mat.

Till att börja med, det viktigaste av allt: Ät upp. Släng så lite som möjligt. Det här är en konstform i sig, att lära sig använda det som finns i kyl, frys och skafferi, och inte låta bäst-före-datum stoppa dig från att använda maten du redan har. Använd dina sinnen, framför allt näsa och syn, det är det bästa sättet att avgöra om mat går att äta eller inte. I kombination med sunt förnuft förstås.

Därefter, se till att laga din mat själv. Jag är som alla andra, jag köper takeaway och äter på restaurang, men jag försöker göra det så sällan som möjligt och när jag väl gör det är det med kvalité. Det är mycket bättre att själv laga sin pizza (som för övrigt är ett perfekt sätt att ta hand om rester) eller sina hamburgare. Det är dessutom inte bara billigare utan du har mycket större möjligheter att tillaga hälsosammare mat. Pizza och hamburgare är sällan hälsosamt, men det blir bättre om du själv kontrollerar mängden ost, majonnäs och fritering.

Ovanstående två tips är grundläggande i att sänka dina kostnader. Genom att följa dessa två har vi för en gångs skull lyckats sänka våra matkostnader under semestern. Dessutom är det betydligt mer miljövänligt än att åka och köpa mat.

Nästa tips handlar om att skörda naturen. Blåbär finns just nu i mängder. Det tar ett par timmar och kommer kosta dig ett antal bett av mygg och fläckflugor, men bättre blåbär än de du skördar själv är svårt att hitta. Dessutom är det något av det nyttigaste du kan äta. Även kantareller går redan att hitta, och har du lite andra frukter i din trädgård är det bara att plocka. Vi har körsbär som just nu börjar bli riktigt fina och mogna.

Har du ingenting att skörda eller drar dig för skogen, så köp åtminstone grönsaker och frukt som är i säsong. Vilka som är billiga när lär man sig efter att ha följt priserna ett tag.

Till sist, baka ditt eget bröd och dina egna kakor. Det blir bättre, godare och nyttigare. Inga halvfabrikat (som du för övrigt alltid bör undvika ändå).

Har du andra tips så dela gärna med dig.