Villa eller hyresrätt – vad ska du välja om du vill bli ekonomiskt oberoende?

villa

Om du vill ta dig ut ur ekorrhjulet och bli ekonomiskt oberoende känner du redan till de grundläggande regler som gäller. Spara mer, tjäna mer och fortsätt ha koll på dina kostnader. Men vilken boendeform är mest lämplig att välja om du vill bli ekonomiskt oberoende? 

En hyresrätt kan vara betydligt billigare än att ta lån, köpa en villa, lägga pengar på renovering och underhåll, samt möblera ett större boende. Samtidigt kommer en hyresrätt med största sannolikhet aldrig någonsin gå ner i månadskostnad, utan snarare tvärtom. Det kommer också alltid vara en fast kostnad varje månad som du måste betala.

Inga boenden är förstås helt gratis och en villa kostar en hel del i underhåll, värme, vatten, sopor, med mera. En del av de kostnaderna har du även om du bor i hyresrätt, du kommer inte ifrån dem, men de blir alla lägre eftersom de slås ut på fler boende.

Visserligen ger en villa dig betydligt mer livskvalité i form av trädgård, ostördhet, större möjligheter att göra vad du vill, och även möjligheter att påverka dina kostnader på ett helt annat sätt, men den kommer att fortsätta att kosta även om du genom amortering blir helt skuldfri.

Dock förblir villan också en investering och har du amorterat bort dina skulder har du ett låst kapital som du dock kan använda för att förändra ditt liv den dag du vill kasta loss eller bara bosätta dig någon annanstans.

Bristen på bostäder i Sverige kommer att bestå ett tag till och min spaning är att hyresrätterna ökar i hyra, samt att gemensamma kostnader kommer att bli alltmer specifika – allt i miljövänlighetens perspektiv.

Men vill du bli ekonomiskt oberoende på riktigt går det att få ner kostnaderna för att bo i en villa ordentligt och det går att bo betydligt billigare än i en hyresrätt av motsvarande storlek. Kan du dessutom värma upp ditt boende med ved går kostnaderna ner ännu mer. Dock behöver du säkerställa att du har en buffert för reparationer och renoveringar, och båda kan vara väldigt svåra att förutse.

Till sist, men inte minst, frihetskänslan är betydligt större i en villa du äger än i en lägenhet du hyr. Det är svaret på varför jag väljer villan.