Sälj allt ni har och spring!

sälj

Sälj, sälj, sälj! Börsen faller, sälj och spring för livet. Världens undergång är nära och förutom meteorer, flodvågor, jordbävningar och zombier kommer vi även drabbas av socialister. Börsen är på väg ner och rädda sig den som kan! 

Eller kanske inte.

Naturligtvis är det inte omöjligt att börsen kraschar, att det är nu det händer. Börsen kanske går ner 40-50%, vem vet? Men är det en anledning att få panik och sälja?

Det kan det förstås vara, om du har lagt alla ägg i samma korg och satsat på en aktie som är lika stabil och beständig som Magdalena Anderssons förmåga att få finanserna att gå ihop. Men om du har ett lite mindre självskadebetonat beteende och spritt dina risker samt satsat på åtminstone 50% kvalitetsbolag i din portfölj så bör du inte rusa iväg och sälja. Börsen kommer att återhämta sig och det kanske går fort eller så tar det längre tid.

Se i så fall till att köpa fler aktier när de är billigare, särskilt i företag som går bra. Börsen styrs väldigt mycket av psykologi och i många fall av maskiner med algoritmer som reagerar på den mänskliga psykologin. En börsnedgång är en utmärkt anledning att öka dina utdelningsaktier och få bra bolag med större rabatt. Många aktier är redan högt värderade som det är och nu får du en chans att shoppa.

Samtidigt har jag ett ännu viktigare tips, som du som läst bloggen ett tag hört till leda. Satsa inte alla dina pengar på aktier. Amortera istället och se till att ha fler inkomstströmmar. Då blir du mindre sårbar för börsens svängningar och minskar din oro över nedgångarna.

Glöm dock inte att du ska absolut inte ta mina ord för några sanningar, vilket som den gode Sparo har påpekat i ett inlägg nyligen. Jag menar att han har helt rätt, det är självklarheter som ingen borde behöva skriva ut.