Börsen går ner – köp mer

guldhöna

Det har varit lite stökigt på börsen den senaste tiden och många aktier har korrigerat ner. Vem som helst som ser sina investeringar minska i värde kan förstås få kalla fötter och vilja trycka på säljknappen. Det gör dock inte jag, jag gör tvärtom.

Ni som strävar efter ekonomiskt oberoende och har gjort det ett tag vet förstås det här. Uthållighet skapar värde, och så även den här gången. Det är många faktorer som talar för att börsen kommer fortsätta vara stökig ett tag till och det är svårt att veta när rätta tillfället är att köpa fler aktier.

Likväl finns det en mycket positiv effekt när priset på en aktie går ner. Förutsatt att bolaget fortsatt går bra, vilket är vad du ska titta på när du vill köpa mer, och de därigenom åtminstone bibehåller utdelningen så får du ett högre värde på utdelningen jämfört med tidigare pris. Du köper utdelningen billigare helt enkelt.

Det går också att stöka om i sin egen portfölj. Har man ett bolag som har en positiv utveckling, men ser ut att ha sämre utsikter, var inte rädd för att hämta hem vinsten och byta till ett bolag med bättre utsikter och bättre utdelning.

Min gamla jämförelse med guldäggshönorna fortsätter att fungera väldigt väl. Hönan blir billigare att köpa, medan guldägget är lika stort eller rentav större. Det är som pojken med guldbyxorna, en berättelse som har sina poänger. En utdelande aktie är som guldbyxorna.

Har du köpt något när börsen gått ner, eller sitter du still?