Spartips #31: Byt däcken själv

byt däcken

Det här har jag skrivit om tidigare, men så här års kan man inte nog påminna om vikten av att själv byta däcken. Dessutom är sparlistan uppdaterad med detta eminenta tips. 

Naturligtvis finns det de som av olika skäl måste ha hjälp att byta däcken själv, men för dig som är frisk och har rätt inställning är det enkla pengar att spara. Det är dessutom en relativt god timpeng. En verkstad tar allt mellan ett par hundralappar och närmare en femhundring för att byta däcken. Då ingår ofta tvätt av däcken, men inte förvaring. Förvaring kostar ytterligare ett antal hundralappar.

LÄS MER: Den stora listan över Spartips

Du behöver förstås investera i lite utrustning, så första bytet går du inte med vinst. Du behöver givetvis en bra och säker domkraft, helst ett par pallben som säkrar bilen om något skulle hända med domkraften och du behöver lite material. Förutom en bra hylsnyckel förstås.

Att spreja zink på alla skruvar och på detaljer som kan rosta är en fördel. Vi som gillar att spara pengar vet hur viktigt det är med underhåll och av någon anledning envisas biltillverkarna med att tillverka vitala delar på bilarna – som hjulnavet – av järn. Det gör att däck lätt sätter sig ordentligt efter ett par år. Att behöva banka loss ett däck är sällan särskilt roligt. Byt däcken som ett proffs och förebygg problemen.

Vet du vad du gör och ingenting krånglar tar bytet strax över en timme, inklusive tvätt och rengöring av verktyg. Även om du inte går med vinst på första bytet eller ens andra, kommer de följande bytena göra att du sparar runt 300 – 500 kronor per byte. Att göra det själv gör också att du vet att allt är under kontroll.

Jag behöver förstås inte påminna dig om vikten av att kontrollera att du satt på däcket rätt, dragit åt bultarna diagonalt mot varandra och så vidare. Om du inte KAN allt om att byta däck ska du inte ge dig in på det. Be någon som kan om hjälp och lär dig.

Tycker du att ett par hundringar inte är så mycket att orda om… tja, ja då är kanske inte den här bloggen något för dig ändå. Men för att inspirera dig en aning har jag bytt däck själv i mer än två decennier. 20 x 2 = 40 x 200 = 8 000 kronor. Då pratar vi bara om en bil och en låg kostnad. Byt däcken själv och spara pengar.

VIKTIGT: Vill du veta vad lagen säger om vinterdäck hittar du information hos Transportstyrelsen.