Klarar du din egen vattenförsörjning?

Allt fler svenskar börjar inse att det är långt ifrån säkert att samhället kommer att ta hand om oss i händelse av kris eller krig. Med Dan Eliasson som chef för MSB kan det bara bli sämre och intresset för krishantering blir allt större. 

Jag tycker å ena sidan att det är positivt. Ett samhälle med medborgare som bara lutar sig tillbaka och väntar på att “någon annan” ska lösa allt åt dem är inte bara sårbart utan saknar också motståndskraft. Prepping är inte enbart förbehållet hårdkokta överlevnadsmänniskor, alla bör ha en balanserad dos av prepping.

I den här värmeböljan är naturligtvis den viktigaste resursen vi har – vattnet – i centrum. Det är kanske också den resurs vi har svårast att lösa på egen hand. En borrad brunn är en bra början, men även den kan sina när det blir en långvarig torka som den vi har nu.

LÄS MER: Länsstyrelsen uppmanar alla att spara på vatten

Då behövs en reservoar, något som idag går att köpa och placera så högt det går, helst skyddad från sol även om moderna reservoarer är gjorda för att stå utomhus även i solsken. Genom att leda det inkommande vattnet via reservoarer kan man ha ett ständigt mellanlager. Skulle inkommande vatten sluta komma kommer reservoaren sköta försörjningen ett tag. Då har man dessutom möjlighet att ransonera vattnet och få reservoarer att räcka längre.

Vill du klara din vattenförsörjning även vid kriser, torka, krig, olyckor (mer än en kommun har behövt koka vattnet för att någon blandat ihop dricksvatten med avlopp) så bör du se över din vattenförsörjning innan något händer.

En annan sak som är bra att ha är en eller ett par regnvattentunnor. De fylls på vid regn och kan med fördel användas för att vattna. Vid en kris skulle de kunna, i nödfall, fungera som nödlager – som givetvis måste renas. Att ha kunskaper att rena vatten är förstås också grundläggande.