Alternativ till börsen

alternativ till börsen

Även om jag inte tillhör domedagsprofeterna som gärna vill hävda att börsen kommer att krascha så har jag alltid förordat en spridning av investeringar. Det är aldrig bra att ha allt på börsen.

Det ligger också väldigt väl i linje med strategin att ha fler inkomstströmmar. Visserligen tillhör jag utdelningsinvesterarna som inte går ut och in ur börsen beroende på hur börsen totalt sett går. Istället satsar jag hårt på att köpa när de aktier jag väljer går ner, och ligga stabilt i väntan på köplägen om aktierna går upp.

Men om nu börsen ska ner kan det kännas tryggt att ha alternativ. Jag har tidigare skrivit om två alternativ – Lendify och Reinvest (båda är affiliate-länkar, använder du dem för att starta tjänar både du och jag på det). Nu har jag kört båda två ett tag och efter ett halvår i båda kan jag med fördel säga att det är ingen tvekan om att det här är fullgoda alternativ till börsen.

Reinvest är visserligen lite långsammare, vilket beror på den takt som investeringen i fastigheterna sker, men det är också en stabil inkomst då du faktiskt köper andelar i fastigheter och du kan dessutom köpa väldigt små andelar.

Lendify ger avkastning varje månad, både ränta och amortering, vilket förstås är tilltalande för den som vill ha fler inkomstströmmar. Du kan enkelt välja att återinvestera amorteringen och behålla räntan, eller återinvestera alltihop.

Naturligtvis finns det risker med båda de här alternativen, men jag kan inte säga att risken är annorlunda mot börsen. Nu har jag inte lagt mer än några procent av min totala investeringskapacitet i de här alternativen, men jag kommer att öka långsamt eftersom det ger mig precis vad jag vill ha i form av fler inkomstströmmar.

Nu när räntan är på väg upp finns det ytterligare alternativ till börsen i form av traditionellt räntesparande. Men tänk på att inflationen just nu är strax över 2 procent. All ränta under 2% är med andra ord en minskning av värdet på dina tillgångar.

Just därför kan ett bra alternativ till börsen också vara att amortera dina bolån. Bolåneräntan är också på väg upp och har du räntor som tangerar två procent kan du med fördel amortera. Nu tycker jag, även om jag är relativt ensam om det, att amortering alltid är att föredra.

6 Comments

    • Precis, jag är bara något år efter dig. 🙂 Konstigt egentligen att så många tycker att det inte är självklart. Själva ordet skuld är betungande.

  1. Hur automatiserat är reinvest (ta in/ut pengar / ominvesteringar) och måste man krångla med skatten själv (är det smidigt isf?) eller rapporteras det in automatiskt?

    • Relativt automatiserat skulle jag säga, men du måste krångla med skatten själv. Största fördelen jämfört med andra liknande aktörer är att du kan satsa väldigt små summor som fortsätter ge avkastning under lång tid.

  2. Hej, nytillkommen besökare här.
    Kul med alternativ, för egen del provar vi lite Lendify, Savelend Bondora, Fixura och Kameo och så lite Trine på det. Förlorade en lite för stor slant i Trustbuddy menmen man kanske lär sig så småningom 🙂

    • Hej Erik, varmt välkommen! Kul att höra om några fler alternativ, Fixura och Kameo hade jag inte hört om förut, måste undersökas. Trustbuddy var trist, jag gick aldrig in där men den sortens bedrägeri är svårt att skydda sig mot. Bästa sättet är väl att sprida riskerna på flera aktörer och noga följa utvecklingen. Lendify känns betydligt mer seriösa och har än så länge fungerat väldigt väl för min del.

Comments are closed.