Räkna på amortering

räkna på amortering

Det är riktigt roligt att det finns fler än jag som tycker att amortering är ett bra alternativ. Om du vill utforska amortering mer och räkna på amortering utifrån ett antal scenario så kan jag hjälpa dig med lite alternativ.

Till att börja med finns det en utmärkt tjänst för att göra just det här. Hos Konsumenternas Bank- och Finansbyrå kan du i lånelabbet utforska hur olika det slår med olika nivåer på din amortering. Lånelabbet säger dock inte så mycket om hur du ska tänka kring sparkvot och investeringsstrategier.

Att räkna på amortering bygger på några enkla principer. Den första är att du ska veta vad du vill med ditt liv. Om du är fullständigt nöjd med att knega på som du gör handlar ditt val av amortering mer om att optimera din ekonomi utifrån rådande räntenivåer. Om du däremot vill befria dig själv från skuld kan du fortsätta att utforska exemplen i den här artikeln.

För att göra det enkelt utgår vi från ett bolån på 3 000 000, en nettolön på 40 000 (två personer) och en optimerad kostnadsnivå där hushållet i fråga har 50% kostnader (rörliga och fasta) och ett sparande på 50%.

Med dagens räntenivå på cirka 2% rörligt är räntan för ett bolån på 3 MSEK 60 000 per år, eller 5 000 SEK i månaden (och var inte vidskeplig). Om vårt hushållsexempel har 50 år kvar att leva kommer räntekostnaden, förutsatt att räntan inte förändras, vara 3 000 000. Det vill säga 100% av lånet.

Men om hushållet istället lägger hela sin sparkvot på att amortera bort lånet, 20 000 kronor i månaden, försvinner lånet på 12,5 år. Givet att hushållet inte väljer att öka sin amortering i takt med att inkomsterna ökar.

12,5 år kan vara värt att betrakta i det här sammanhanget. Det är en lång tid om man inte har råd att göra någonting annat än att amortera, men det är 37,5 år kvar på parets förväntade levnadstid, enligt det här exemplet.

Vad som är intressant dessutom är att räkna på räntekostnaden under de här åren. Den totala räntekostnaden är 377 500. Det vill säga 2 622 500 kronor mindre i räntekostnad än om hushållet inte hade betalat en enda krona i ränta under 50 år.

Nu kanske du tänker att javisst, men man har ju amorterat 3 000 000 också – de pengarna har ju lämnat nettokassan. Pengar man kunde ha investerat och tjänat mer på.

Det stämmer att det kunde ha gått att tjäna mer på en annan investering, men det är inte säkert. Det kräver kunskap, tålamod och is i magen. Amorteringen är dock inte borta, du har i själva verket investerat i ditt eget hus.

Här kommer det riktigt fina, fastighetsmarknaden i Sverige har utvecklats väldigt fint under de senaste 20 åren och mycket talar för att värdeökningen kommer att fortsätta.

Dessutom har du skapat dig ett rejält ekonomiskt utrymme att fortsätta investera om du blir skuldfri. Räkna på amortering med hjälp av lånelabbet eller på egen hand. Sätt sedan handen på hjärtat och säg åt dig själv att det är en befriande känsla att vara skuldfri. För det är den nakna sanningen som inga andra investeringar kan överträffa.

2 Comments

 1. Så klockrent inlägg (som vanligt). Jag tänker precis som du. Att amortera, och på så sätt gå mot ett skuldfritt liv, är så mycket mer värt än att chansa med aktier.
  Dessutom är jag inte kunnig inom det området, så det är som du säger, ett risktagande i sig.
  Så skönt att höra dom som förespråkar just amortering som en form av investering, en investering i livskvalité helt enkelt.
  Om dessutom räntan går upp, som det är flaggat för, är det ännu viktigare att minska sina skulder.
  Just nu renoverar vi det sista på huset med sparat kapital. När det är klart så ska vi amortera aggressivt.
  Ska bli skönt att se lånet minska och huset dessutom är i toppform.

 2. Tack och kul att höra att du tänker likadant. Amortering är absolut en investering och det är väl ett av sätten att motivera sig själv. En amorterad krona är aldrig en förlorad krona. Visst kan värdet på fastigheter gå ner, men likväl är skuldfriheten värd mer. Bra att ni renoverar med sparat kapital, varje krona man inte behöver låna är också en sparad krona. 🙂

Comments are closed.