Ett kanonsäkert sätt att minska dina räntekostnader

amortera

Franklins lag (efter Benjamin Franklin) säger att det är bara två saker som är säkert här i livet. Döden och beskattning. Jag skulle vilja lägga till en sak och det är att så länge du har lån får du betala räntor. Nu när räntorna går upp vill förstås alla med lån ha så låga räntekostnader som möjligt – och jag ger dig här ett kanonsäkert tips på hur du minskar dina räntekostnader.

Förutom de rent uppenbara att förhandla med banken eller vilken långivare du nu än har så är det bästa sättet att inte ha några lån alls. Eller med andra ord – amortera. Varje gång du amorterar minskar din räntekostnad. Varje krona du amorterar behöver du aldrig mer betala ränta på. Någonsin.

Ju yngre du är desto bättre blir förstås effekten. En tusenlapp du aldrig mer behöver betala 5% ränta på är årligen 50 kronors besparing. Efter tjugo år har du tjänat in tusenlappen och efter ytterligare tjugo år har du tjänat en tusing på att från början ha amorterat den.

Låter det som lite pengar? Många tycker det är bättre att satsa på börsen och låta pengarna arbeta, vilket förvisso är sant. Men likväl kommer du ha kvar kostnaden för lånet och fortsätta betala räntor. Om du nu inte använder pengarna du fått att växa på börsen för att betala av lånet.

Det finns visserligen tillfällen då det är rätt att ha lån, som när du investerat i en hyresfastighet och lånet blir den hävstång du behöver för att få mer pengar. Det gäller dock inte din egna bostad.

Hur gör du? Amorterar du eller betalar du gladeligen räntor?